Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det blir Humanistisk konfirmasjon i Oslo rådhus også i år - men altså i løpet av høsten og ikke nå i vår.
 Foto: Human-Etisk Forbund

Det blir Humanistisk konfirmasjon i Oslo rådhus også i år - men altså i løpet av høsten og ikke nå i vår. Foto: Human-Etisk Forbund

Alle humanistiske konfirmanter får tilbud om seremoni til høsten

For to uker siden måtte Human-Etisk Forbund gi alle sine konfirmasjonsforesatte beskjed om at vårens seremonier ble avlyst. Men nå tilbyr forbundet ny seremonidato til alle.

Publisert:

«Vårens vakreste eventyr» har Human-Etisk Forbund gjerne kalt sin konfirmasjonssesong fra april til juni. Men i vår er eventyret avlyst. Korona-situasjonen har ført til at seremonisjef Tale Pleym 17. mars måtte sende ut avlysningsbeskjed til alle foresatte som skulle ha konfirmasjon og navnefest i regi av Human-Etisk Forbund. Samtidig fikk konfirmantforesatte lovnad om avklaring av eventuell ny seremoni innen 30. mars. Og i dag får de aller fleste av av forbundets over 12.000 konfirmanter altså tilbud om ny seremonidato.

Den gode opplevelsen

Det er snakk om 400 konfirmasjonsseremonier, arrangert i rådhus, kulturhus og samfunnshus landet rundt.

- Humanistisk konfirmasjon er Human-Etisk Forbunds største aktivitet. I 2020 har 20 prosent av 15-åringene valgt å konfirmere seg hos oss. Å sørge for at de også skal få den gode opplevelsen som en felles, høytidelig seremoni er, har vært vår absolutt viktigste oppgave siden korona-restriksjonene ble innført, sier generalsekretær Trond Enger.

- Vi vet at konfirmasjonsseremonien betyr mye for konfirmantene og deres familier. Vi håper at situasjonen tillater oss å gjennomføre disse når vi kommer dit.

Høstens vakreste eventyr

Seremonidatoene vil befinne seg i perioden august 20202 til januar 2021.

- Samarbeidet mellom frivillige, tillitsvalgte og ansatte har vært helt formidabel. Jeg blir glad og takknemlig over å se den innsatsen organisasjonen legger ned for å ivareta konfirmantene våre, som vi er så stolte av.

Enger forteller at det som har tatt tid er å få den komplette oversikten for bytting av dato når det gjelder leie av lokaler og avtaler med andre bidragsytere Human-Etisk Forbund er avhengig av for å gjennomføre seremonien med den høye kvaliteten man ønsker.

– Vil alle seremonier gjennomføres i de samme lokaler som opprinnelig planlagt?

– Ja, dette er den gjennomgående situasjonen over hele landet: Det meldes om at utleiere vi samarbeider med har respondert veldig positivt, slik at seremoniene holdes der de opprinnelig var planlagt. Jeg har ikke hørt om noen som har måttet bytte lokale så langt.

– Er det noen «plan B» i fall det fortsatt skulle være restriksjoner på antall deltagere på arrangement eller lignende i august?

– Vi må bare følge med på utviklingen i restriksjonene og gjøre tiltak og tilpasninger dersom det blir nødvendig. Som alle andre håper vi at situasjonen er en annen til høsten enn i dag, men vi kan jo ikke vite. Vi vil orientere foresatte med en gang, dersom det viser seg at vi må endre noe.