Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ikke med det første: Denne logoen blir det nok en stund til du får se, i hvert fall hvis flertallet på HEFs landsmøte i 2006 holder seg. Der var det ingen stemning for navneskifte, til tross for at alle seremoniene nå er «humanistiske».

Ikke med det første: Denne logoen blir det nok en stund til du får se, i hvert fall hvis flertallet på HEFs landsmøte i 2006 holder seg. Der var det ingen stemning for navneskifte, til tross for at alle seremoniene nå er «humanistiske».

«Humanistisk forbund» - Nei takk

#Et forslag om å endre navn på Human-Etisk Forbund til «Humanistisk forbund» ble kontant avvist på landsmøtet den 11. juni. Landsmøtet ønsket heller i...

Publisert:

Sist oppdatert: 30.05.2006 kl 22:09

Et forslag om å endre navn på Human-Etisk Forbund til «Humanistisk forbund» ble kontant avvist på landsmøtet den 11. juni. Landsmøtet ønsket heller ikke at saken skal utredes.

Tekst: Even Gran

Det var Buskerud fylkeslag som foreslo at forbundet burde endre navn. Bak­grunnen er at seremoniene fikk nye navn på forrige landsmøte. Fra 2007 skal alle seremoniene være «humanistiske», også i navnet.

Buskeruds fylkesleder Olav Monsson la fram forslaget. Han poengterte at det viktigste argumentet for navneskifte, er at forbundet må være konsekvente når det gjelder navn på eget livssyn. Når alle seremoniene er «humanistiske», blir det meningsløst at forbundet skal hete «human-etisk», mente Monsson. Han argumeterte også for at «humanisme» er et begrep som brukes på forbundets livssyn over hele verden. Da bør ikke vi i Norge ha noe unntak fra dette, mente han.

Sette i gang prosess? Nei takk
Etter Monssons innlegg la Magne Jan Johansen fra Vestfold fylkeslag fram et forslag som var litt mildere i formen. - Isteden for å vedta en navneendring over bordet, bør Landsmøtet heller sette igang en prosess i organisasjonen for å få utredet spørsmålet, mente Johansen. Han argumenterte for at dette er en så viktig sak for forbundet at alle lokallag bør være med.

Men heller ikke Johansens forslag ble vedtatt. Likevel var avstemningen ganske jevn. 45 delegater av totalt 64 ønsket ikke noen prosess. Det betyr at rundt tretti prosent av delegatene faktisk ønsket å sette i gang en slik prosess.
Flere at de som tok ordet under debatten, argumenterte for at en navn­endring vil være ressurskrevende og ødelegge den sterke merkevaren» Human-Etisk Forbund». - Det vil være en gedigen sløsing å forkaste en slik god merkevare, ble framholdt av flere.

- Bare et spørsmål om tid

- Før eller seinere vil dette tvinge seg gjennom. Det er bare et spørsmål om tid. Etterhvert som de humanistiske seremoniene slår rot, vil flere og flere undre seg over at forbundet fortsatt heter «human-etisk». Til slutt vil disse komme flertall.
Dette er spådommen fra Arild Knutsen i Buskerud fylkeslag. Han er en av de ivrigste ildsjelene bak navneskifteforslaget og synes det er kjempesynd at landsmøtet avviste det.

- Det er uheldig at HEF nå vil fortsette å bruke mange forskjellige betegnelser på det samme livssynet. Dette er forvirrende, slår Knutsen fast. Han ramser opp minst fire betegnelser som alle brukes av HEF om eget livssyn i formelle sammenhenger; human-etikk, humanetikk, humanisme og livs­synshmanisme. - Alt dette betyr ifølge forbundet det samme. Hvorfor kan vi ikke bare bestemme oss? spør Knutsen.
Han understreker at hans engasjement ikke må tolkes dithen at han mener «humanistisk» nødvendigvis er den beste betegnelsen på livssynet.
- Selv foretrekker jeg «human-etikk», men den kampen er nå over. Forbundet har bestemt seg for å kalle det «humanisme», og da må jeg og andre akseptere nederlaget og innse at bordet fanger. Når valget er truffet, har vi ikke annet valg enn å gjennomføre dette konsekvent, også i forbundets navn, understreker han.