Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Bente Sandvig er ny styreleder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn.

Bente Sandvig er ny styreleder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn.

Humanist skal representere de religiøse

#Bente Sandvig fra Human-Etisk Forbund ble i går valgt til ny styreleder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL). Dermed får alle landets...

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2007 kl 10:38

Bente Sandvig fra Human-Etisk Forbund ble i går valgt til ny styreleder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL). Dermed får alle landets religiøse en humanist som talsperson.

Tekst: Even Gran
Publisert: 29.3.2007

Bente Sandvig tror ikke hun vil få noen problemer med å holde hattene som fagsjef i Human-Etisk Forbund og styreleder i STL fra hverandre.

- Jeg er veldig bevisst på dette. Når jeg uttaler meg som STL-styreleder, vil jeg selvsagt bare si ting som vi står sammen om. Retten til fri religionsutøvelse, for eksempel, sier hun.

Vil skape et nytt "vi"
Sandvig vil jobbe for å skape et nytt "vi" i Norge. Et "vi" som ikke alene er knyttet opp til den tradisjonelle, norske "kristne kulturarven".

- Jeg vil prøve å endre folks oppfatning av hvem "vi i Norge" er. Hvis alle inviteres inn i dette "vi"-et, kan vi får gjort noe med den "oss og dem"-holdningen som råder i dag.

Sandvig tror STL har noe noe helt unikt å komme med her, spesielt når det gjelder å ta opp de vanskelige tingene der de ulike livssynene frontkolliderer; likestilling, holdning til åpenhet, liberalitet osv.

- Vi må også videre i diskusjonen om religion og livssyn i det offentlige rom, samt hvordan forholdet mellom majoritet og minoritet skal reguleres, sier hun.

- Vil du møte motstand som STL-leder på grunn av det inntrykket mange har av HEF som aktivt anti-religiøse?

- Jeg håper og tror ikke det. HEF er ikke "aktivt anti-religiøse". Dette er en feil oppfatning av hva forbundet står for. HEF er først og fremst opptatt av livssynslikestilling og religionsfrihet.

- Hva synes STL om den siste utviklingen i statskirkesaken?

- Her er det selvsagt ulike meninger, men alle i STL er enig i at Trond Giske misbruker sin makt og tråkker på Den norske kirkes religionsfrihet med Aps siste løsningsforslag til statskirkeordning.