Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanist forlag lanserer denne høsten mange av sine titler som e-bøker gjennom bokbransjens digitale distribusjonsløsning Bokskya. Så langt er tre titler klare.

Humanist forlag lanserer denne høsten mange av sine titler som e-bøker gjennom bokbransjens digitale distribusjonsløsning Bokskya. Så langt er tre titler klare.

Humanist forlag satser på e-bøker

Først vil forlaget digitalisere gamle titler som ikke lenger er tilgjengelig på papir. Men etterhvert vil også mange nyutgivelser komme i nedlastbar versjon.

Publisert:

Digitaliseringen av bokbransjen har gått mye tregere enn når det gjelder musikk, men nå er omsider også forfattere og forleggere i ferd med å tilpasse seg den digitale tidsalderen.

Så også Humanist forlag. Denne høsten lanseres en rekke av forlagets titler digitalt. Først skal de starte med gamle titler som ikke lenger er tilgjengelig på papir. Forlaget er nå igang med å kontakte forfatterne for å få rettighetene til dette. Men også nyere titler vil lanseres som e-bok, forteller forlagssjef Anitra Figenschou.

– Den mest markante utgivelsen vår på nyåret, Paranormalitet av Richard Wiseman, vil for eksempel komme som e-bok fra første dag, forteller hun.

I skrivende stund har forlaget tre titler tilgjengelig som e-bok; Fyrster i tåkeland av Arnfinn Pettersen og Terje Emberland, Helgener av Velle Espeland og Norsk familieleksikon av Hilde Sophie Plau.

Distribueres gjennom Bokskya

Andre utgivelser som kommer både på e-bok og i pocketutgave denne høsten er Sebrapiken av Sofia Åkerman, Konspiranoia av Terje Emberland og Arnfinn Pettersen, samt Den mislykkede spionen av Nikolai Brandal, Eirik Brazier og Ola Teige.

I tillegg vil storselgeren Det egoistiske genet av Richard Dawkins komme på e-bok. Det vil også historieboka om Human-Etisk Forbund som ble gitt ut til 50-årsjubileet i 2006; Livet før døden av Paul Knutsen, samt boka Humanisme av Richard Norman. Se den fullstendige lista med planlagte e-bokutgivelser fra Humanist forlag i boksen til høyre.

Figenschou forteller at e-bøkene til Humanist forlag selges gjennom forlagsbransjens distribusjonsopplegg for digitale bøker, Bokskya. Dermed vil de bli tilgjengelige i de fleste e-bokhandler og kan leses på alt som finnes av elektronisk utstyr.

Viktig å unngå piratkopiering

Figenschou understreker at det er mange forhandlinger som skal til for at en bok skal lanseres som e-bok. En e-boklansering må forhandles med den enkelte forfatter.

Bokhandlerbransjen har imidlertid kommet fram til generelle avtaler med forfatterforeningene der forfatterne blir sittende igjen med mer penger pr. solgte e-bok enn de gjør pr. solgte papirbok. Dermed er det lettere å få forfatterne til å akseptere e-boklansering.

En annen ting mange forfattere og forleggere naturlig nok er opptatt av, er å sikre åndsverkene sine mot piratkopiering.

– Her har bokbransjen kommet fram til en grei løsning med Bokskya, men det er dessverre fortsatt mulig å piratkopiere, så det gjør at vi holder litt igjen også, spesielt når det gjelder bøker som står på pensum. Hvis en av studentene greier å få tak i en piratkopiert versjon, og sprer denne til sine medstudenter, kan vi gå glipp av mye salg, understreker Figenschou.

Forbereder seg på framtida

Hun understreker at Humanist Forslag selvsagt er opptatt av å forvalte de åndsverkene de har rettigheter til på en god måte, når de nå skal i gang med det videre arbeidet med å digitalisere forlagets titler.

– Det er ikke slik at alle nye titler automatisk vil komme som e-bok. Dette er som sagt et forhandingsspørsmål med den enkelte forfatter. Vi har heller ikke bestemt oss for om vi skal ha en ambisjon om at alle nye bøker også skal lanseres som e-bok, sier forlagssjefen.

Hun understreker at det fortsatt er svært få som leser e-bøker, og at forlaget ikke tror de kommer til å tjene penger på dette med det første.

– Som resten av bokbransjen jobber vi med å omstille oss til en ny digital tid. Det er ikke tvil om at papirboka etterhvert vil bli faset ut til fordel for e-boka, men markedet er ikke er helt modent ennå. Men når folk begynner å ta denne teknologien i bruk må vi ha systemer på plass slik at det fortsatt skal være mulig å leve av å være forfatter, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.