Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Delegat Ivar Bøe fra Sør-Trøndelag fikk landsmøtet med seg på at begrepet "humanetikk" skal innarbeides i forbundets prinsipprogram. Foto: Kirsti Bergh

Delegat Ivar Bøe fra Sør-Trøndelag fikk landsmøtet med seg på at begrepet "humanetikk" skal innarbeides i forbundets prinsipprogram. Foto: Kirsti Bergh

"Humanetikken" tok revansj i HEF

Human-Etisk Forbunds landsmøte har vedtatt å erstatte begrepet "humanisme" med "humanetikk" en rekke steder i forbundets prinsipprogram.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2009 kl 12:18

I hovedstyrets forslag til prinsipprogram på helgas landsmøte i Human-Etisk Forbund, var utelukkende begrepet "humanisme" brukt som betegnelse på forbundets livssyn. Begrepet "humanetikk" var kun nevnt i én setning et stykke ned i teksten, der det stod at "i Norge er humanismen også kjent som humanetikk".

Dette synes delegat Ivar Bøe fra Sør-Trøndelag ble helt feil. Han mente at å la humanismebegrepet dominere på denne måten ble å forskuttere navnediskusjonen som skal opp på landsmøtet om to år.

Da skal forbundet nemlig diskutere hvorvidt man skal endre navn fra "Human-Etisk Forbund", til "Humanistisk forbund", eller et annet forbundsnavn som inneholder begrepet humanisme.

Bøe foreslo derfor på landsmøtet at redaksjonskomiteen skulle gå gjennom forslaget til prinsipprogram med sikte på å innarbeide begrepet humanetikk på mange av de stedene der det opprinnelig stod humanisme. Bøes forslag ble vedtatt med stort flertall.

"Humanetikk" inn på fire steder

Dagen etter kom redaksjonskomiteen tilbake med et forslag der begrepet humanetikk var innarbeidet på en rekke steder.

Kapitteloverskriften "Humanisme som livssyn" var for eksempel endret til "Humanetikk som livssyn". Og den første setningen under denne overskriften var forestått til å være: "For Human-Etisk Forbund er humanetikk og humanisme likeverdige begreper. "

Deretter hadde "humanisme" blitt erstattet med "humanetikk" på fire steder i teksten. "Humanisme" ble imidlertid stående igjen på de fleste stedene.

Ingen stemte mot redaksjonskomiteens innstilling på noen av disse punktene. Dermed ble gjeninnføringen av humanetikk-begrepet i prinsipprogrammet vedtatt.

Fornøyd forslagsstiller

Forslagsstiller Ivar Bøe fra Sør-Trøndelag er fornøyd med vedtaket.

- Jeg er veldig glad for at landsmøtet støttet dette. HEFs høyeste organ har nå likestilt disse begrepene, og det er bra. Det ville ha blitt nærmest håpløst å føre en debatt om navnet på forbundet om to år, hvis begrepet humanetikk nærmest hadde vært utradert før man fikk satt igang. Da hadde navnedebatten bare blitt en sandpåstrøerdebatt. Men nå har vi heldigvis fått gjort noe med det, sier Bøe.

Han er ikke så opptatt av å flagge hva han selv mener i navnedebatten, men synes det er viktig at prosessen i forbundet blir jevnbyrdig og balansert, og at man ikke "bestemmer seg på forhånd".

- Ytterst reaksjonært

Tidligere generalsekretær Levi Fragell har i lang tid jobbet for at "humanisme" skal være det eneste begrepet som skal brukes på forbundets livssyn. Han er lite fornøyd med vedtaket.

- Jeg ser på dette som en ytterst reaksjonær endring. Forbundet har i lang tid kjempet for at humanisme skal være det eneste begrepet på vårt livssyn. Dette er ikke et "åpent felt". I 2005 vedtok landsmøtet vedtekter som utelukkende bruker "humanisme". Vi skiftet også navn på våre seremonier, slik at alle ble "humanistiske" seremonier. Denne saken ble i realiteten avgjort da, så dette er et svært skuffende tilbakeskritt, sier Fragell.

Han synes vedtaket er pinlig også i forhold til den internasjonale humanisbevegelsen.

- Dette er i strid med humanistbevegelsens internasjonale strategi. Human-Etisk Forbund er en ledende humanistorganisasjon i verden. I 2011 skal vi være vertskap for IHEUs humanistiske verdenskongress. Og så går vi baklengs inn i fortida på denne måten. Det er trist, sier han.

- Har du ingen forståelse for behovet for å få en likeverdig debatt om eventuelt navnskifte i 2011?

- Nei. Prinsippetvedtaket om at humanisme alene er navnet på livssynet vårt er allerede tatt. Men nå kommer altså de som tapte for en del år tilbake og skal ha omkamp. Det blir bakstreversk, sier han.

Synd, men ikke dramatisk

Generalsekretær Kristin Mile synes ikke det er noen stor grunn til å lage dramatikk rundt dette.

- Jeg synes det er synd at det ble vedtatt, men landsmøtet sier jo at begrepene er likestilte, og det tolker jeg som at vi kan fortsette som før med å fremme humanismen, sier hun.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook