Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det ble femten røde mot-stemmer da Human-Etisk Forbunds landsmøte stemte for å øke kontingenten for hovedmedlem fra 350 til 450 kroner.
 Foto: Even Gran

Det ble femten røde mot-stemmer da Human-Etisk Forbunds landsmøte stemte for å øke kontingenten for hovedmedlem fra 350 til 450 kroner. Foto: Even Gran

Human-Etisk Forbund øker kontingenten

Fra og med neste år blir det dyrere å være medlem av forbundet. Dette er den første kontingentøkningen siden 2008.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.06.2017 kl 15:08

Slik økes kontingentsatsene i Human-Etisk Forbund

Slik økes kontingentsatsene i Human-Etisk Forbund


Kontingenten i Human-Etisk Forbund.har stått stille på 350 kroner siden 2008. Omregnet til 2016-kroner, betyr det at kontingenten reelt sett har gått ned fra ca. 411 kroner (2008) til dagens 350.

På grunn av dette, men også på grunn av det var vokst fram et generelt ønske om at forbundet i større grad bør bli selvfinansiert, hadde hovedstyret foreslått at prisen for hovedmedlem skulle økes fra 350 til 450 kroneri året. Prisen for medlemmer uten offentlig støtte ble også økt med 100 kroner. Kontingentfritaket for aldersgruppen 15-26 ble opprettholdt, mens kontingenten for husstandsmedlemmer, trygdede og lavtlønte ble foreslått økt fra 50 til 100 kroner.

– I en situasjon med usikkerhet knyttet til framtidig offentlig finansiering og en risiko for redusert offentlig støtte mener hovedstyret det er viktig å heve kontingenten, heter det i saksframlegget fra Hovedstyret.

Fem millioner i merinntekter

Hovedstyret bemerker at tidligere økninger av kontingenten ikke har hatt merkbare negative konsekvenser. Det samme gjelder seremoniprisene.

– Våre seremonipriser har blitt økt gjennom flere år. Heller ikke disse økningene har ført til mindre etterspørsel, skriver Hovedstyret.

Med like mange medlemmer, som betaler kontingent i samme grad som i dag, vil kontingentøkningen innebære en merinntekt for Human-Etisk Forbund på fem millioner kroner.

Mener økningen er moderat

Det var ingen som tok ordet imot den foreslåtte kontingentøkningen på landsmøtet i dag.

Nina Moen Olsen fra Finnmark og Per Bratterud fra Akershus mente trygdede og folk med lav inntekt burde skjermes. De leverte inn et forslag om at kontingenten for disse gruppene bør beholdes på 50 kroner.

Robert Rustad fra Hovedstyret argumenterte imot.

– Grunnbeløpet i Folketrygden er økt betydelig siden 2008, så dette mener jeg er klart innenfor. Hovedstyrets forslag er svært moderat. Snart må vi kanskje øke til 2000 kroner i året. Samfunnet har endret seg veldig. Vi kan innen kort tid oppleve at de offentlige tilskuddene våre vil kuttes betydelig, minnet Rustad om.

Landsmøtet vedtok Hovedstyrets forslag med 70 mot femten stemmer.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus