Kontakt
Generalsekretær Kristin Mile har fått i oppdrag av Hovedstyret å sørge for at Human-Etisk Forbund går i null eller får et overskudd i 2016. Foto: Arnfinn Pettersen
Det ble over sju millioner i underskudd både i 2014 og 2015. Generalsekretær Kristin Mile avdramatiserer situasjonen.
Even Gran
Publisert: 16.03.2016 kl 07:08
Sist oppdatert: 16.03.2016 kl 07:13
I helga behandlet Human-Etisk Forbunds hovedstyre regnskapet for 2015. Resultatet ble et underskudd på 7,7 millioner kroner. Omtrent samme negative resultat kom året før. I 2014 endte forbundet opp med et underskudd på i overkant av sju millioner kroner.
Årsaken er sammensatt, skal vi tro økonomisjef Harald Masst. Deler av underskuddet er forventet og planlagt, mens andre ting skyldes kostnader man ikke hadde oversikt over da budsjettet ble vedtatt.
Den viktigste årsaken er at Human-Etisk Forbund i 2015 har gått over fra en ytelsesbasert til en innskuddsbasert pensjonsordning. Det er en løsning som blir billigere for forbundet på sikt, men som har gitt økte kostnader i overgangsfasen.
Den andre store tingen er at Human-Etisk Forbunds hovedkontor har flyttet fra St. Olavsgt. 27 til Brugata 19 i Oslo sentrum. Her kom det for eksempel en uforutsett utgift på to millioner i 2015 for istandsetting av gamle lokaler som forbundet ikke hadde budsjettert med.
Ut over dette er det overskridelser på en del andre budsjettposter også, som for eksempel reiser og konferanseaktivitet. Landssamlinger og kurs som tidligere ble holdt i egne lokaler i St. Olavsgt. har etter flyttingen i større grad blitt holdt på konferansehoteller, noe som selvsagt er dyrere.
Noe av årsaken er også at Human-Etisk Forbund har gått over til et nytt regnskapssystem som i praksis har gjort det vanskelig å hente ut oppdatert informasjon om hvordan man ligger an med pengebruken i forhold til budsjett. Det har også i en overgangsfase vært to parallelle regnskapssystemer i drift, noe som har ført til økte kostnader. Flere ansatte har også ført til økte lønnsutgifter.
Underskuddet de to årene dekkes opp av egenkapital. Etter nedtrekket ligger egenkapitalen på ca. 30 prosent av årlig omsetning.
Generalsekretær Kristin Mile synes ikke det er grunn til å overdramatisere situasjonen.
– Vi kommer ikke til å få et slikt underskudd i 2016. Mange av de tingene som har ført til underskudd de to siste årene har vi nå kontroll på. Det er engangsutgifter vi ikke trenger å betale i 2016, så det er ikke noe dramatikk over dette, sier Mile.
Hun understreker at utfordringen først og fremst er å bruke penger smartere.
– Noe av pengebruken skyldes økt aktivitet, noe som selvsagt er bra. Men vi må bli flinkere til å tenke økonomi rundt det vi setter i gang. Det handler ikke nødvendigvis om å kutte i aktiviteten, men om å brukere pengene smartere og mer effektivt. Vi kan selvsagt ikke fortsette å gå med underskudd, sier hun.
Mile og administrasjonen fikk i helga et pålegg av hovedstyret om å sette i gang et systematisk arbeid for kostnadseffektivisering.
I april skal det legges fram en konkret plan for innsparinger og kostnadskutt som sikrer at resultatet for 2016 i det minste går i balanse.
Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.