Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Medlemsrådgiver Per Hansen, som holder orden på medlemsutviklingen i forbundet, fikk æren av å sprette kaka for å feire at forbundet har rundet 90.000 medlemmer.
 Foto: Even Gran

Medlemsrådgiver Per Hansen, som holder orden på medlemsutviklingen i forbundet, fikk æren av å sprette kaka for å feire at forbundet har rundet 90.000 medlemmer. Foto: Even Gran

Human-Etisk Forbund har rundet 90.000 medlemmer

Den negative utviklingen vi rapporterte om i august er snudd. Nå øker medlemstallet i Human-Etisk Forbund igjen.

Publisert:

Human-Etisk Forbund har rundet 90.000 medlemmer. Det hele ble markert med kake og tale av generalsekretær Trond Enger på forbundets hovedkontor i Oslo i dag.

Dermed er den negative utviklingen vi rapporterte om i august snudd.

Da lå medlemstallet an til å gå ned for første gang i forbundets historie. Fram til 20. august i år svekket medlemstallet seg med 305 medlemmer siden nyttår – en klart svakere utvikling enn fram til samme tidspunkt året før, da medlemstallet økte med over tusen medlemmer.

Runder 90.000

Nå, mindre enn to måneder senere, er forbundet nok en gang på plussiden. Det er først og fremst innmeldingsraten som har tatt seg opp. Siden 20. august har drøyt 700 meldt seg inn i forbundet, mens utmeldingsraten vi skrev om i august har gått ned.

Samlet sett har dette ført til at forbundet i går, på mandag, for første gang kunne bokføre et medlemstall på over 90.000 medlemmer.

Tror på stor medlemsvekst

Milepælen ble markert med kake på Human-Etisk Forbunds hovedkontor i Oslo i dag. Generalsekretær Trond Enger gratulerte forbundet med det runde tallet. I talen minnet han om at undersøkelser tyder på at så mange som 300.000 nordmenn tror de er medlem av Human-Etisk Forbund, selv om de egentlig ikke er det.

– Det burde borge for en solid medlemsøkning i årene framover, sa han.

Til Fri tanke kommenterte Enger at han har god tro på at medlemstallet kan ende på kanskje rundt 90.500 ved nyttår. Kanskje mer, hvis forbundet lykkes med sine planlagte rekrutteringsframstøt i løpet av høsten.

Økning i kontingenten trolig årsaken

Til tross for jubel over at Human-Etisk Forbund nå runder 90.000 medlemmer, er det ikke til å stikke under en stol at forbundet har hatt en vesentlig svakere medlemsutvikling i 2018 enn foregående år. Fram til den 8. oktober i 2017 økte medlemstallet med 1672, mens nettoøkningen fram til samme dato i 2018 bare på 197 medlemmer.

Den svake utviklingen skyldes hovedsakelig at langt flere har meldt seg ut av forbundet i 2018. Årsaken til dette er trolig kontingentøkningen som ble vedtatt på landsmøtet i 2017, konstaterte økonomisjef Harald Masst da vi snakket med han i august.

Human-Etisk Forbund får normalt flere innmeldinger på høsten enn på våren. Årsaken er blant annet påmelding til konfirmasjon.