Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Årets HU-kampanje har tittelen "En skole for alle - uansett tro eller tvil".

Årets HU-kampanje har tittelen "En skole for alle - uansett tro eller tvil".

HU vil snakke med elevrådene om julegudstjenester

Humanistisk Ungdom (HU) inviterer de seg i disse dager til elevråd på norske skoler for å snakke om skolegudstjenester.

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2010 kl 15:35

For to år siden delte Humanistisk Ungdom (HU) ut ørepropper som skoleelever kunne putte i ørene under julegudstjenesten. Mottoet var "Don't preach in my school, and I won't think in your church". Budskapet provoserte mange, men øreproppene ble veldig populære.

Nå har HU lagt seg på en annen linje. I år har ungdomsorganisasjonen utnevnt en rekke "inkluderingskonsulenter" som skal invitere seg selv til elevråd på ungdoms- og videregående skoler og snakke med dem om inkluderende skoleavslutninger. De skal også spørre om elevrådet mener det er riktig at skolen fortsatt skal arrangere skolegudstjenester.

Ikke barneskoler

HU-leder Dan-Raoul Husebø Miranda forteller at de i dag har i overkant av 30 inkluderingskonsulenter som skal reise rundt på besøk.

Han understreker at det ikke er aktuelt å besøke barneskoler.

- Nei, selv om det kanskje er på barneskolene at problemet er størst, så vil vi ikke dra dit. Det blir problematisk. Vi vil helst forholde oss til folk over den livssynsmessige lavalderen på 15 år. På ungdomsskolene kan vi treffe noen som er under dette, men de vil likevel være over den alderen da man har krav på å bli hørt i livssynsmessige spørsmål, sier han.

Sovemasker som kan taes av

Den 4. desember blir det aksjonsdag over hele landet. Da satser HU på å få til aktivitet i alle lokallag.

- Vi vil ha stands og appeller og slikt. Og så skal vi dele ut sovemasker.

- Sovemasker?

- Ja, slike som dekker øynene, og som man kan ta av seg for å se alle de splittende tradisjonene som fortsatt finnes i den norske skolen. De har påskriften "Ikke lukk øynene for ekskludering". Det er en liten gimmick som vi håper vil skaffe oppmerksomhet om saken, sier HU-lederen.