Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Svarer du nei på dette spørsmålet, og alle andre tilsvarende spørsmål, er du likevel "ganske sikkert en konfirmant" ifølge Den norske kirke.

Svarer du nei på dette spørsmålet, og alle andre tilsvarende spørsmål, er du likevel "ganske sikkert en konfirmant" ifølge Den norske kirke.

HU: - Ensidig konfirmantrekruttering fra kirken

Nettsida Konfirmant.no har en test der du kan finne ut om du "er en konfirmant". Sier du klart nei til Gud og Jesus, blir svaret likevel "du er ganske sikkert en konfirmant".

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2010 kl 11:15

Kirkerådet bruker nettstedet Konfirmant.no for å rekruttere konfirmanter.

Når man klikker seg inn på sida, finner man en rekke spørsmål beregnet på potensielle konfirmanter. De fleste er det helt opplagt at alle må svare ja på, som for eksempel "Har du lyst til å få nye venner" eller "Vil du bli bedre kjent med deg selv".

Men blant spørsmålene finner vi også:


  • Vil du lære mer om Gud?

  • Var Jesus en bra fyr?

  • Kan du Fadervår?

  • Vil du vite hva det vil si å tro på Gud?

  • Vil du ha Jesus som forbilde?

  • Vil du vite hva det betyr å være døpt?

  • Vil du lære å be?

Svarer man nei på alle disse religiøse spørsmålene, blir resultatet "Du er ganske sikkert en konfirmant". Svarer man ja på de religiøse spørsmålene, er "ingen tvil om at du er en konfirmant".

Svarer man nei også på de opplagte spørsmålene av typen "Er du nysgjerring på livet?" og "Liker du å oppleve nye ting?", så blir ikke svaret "du bør oppsøke psykolog", men isteden "Du vet ikke om du skal være konfirmant".

Hvorfor lokker de til seg ikke-religiøs ungdom?

Nyvalgt leder i Humanistisk Ungdom (HU), Dan-Raoul Husebø Miranda, reagerer på måten kirken prøver å rekruttere nye konfirmanter på.

- Jeg stiller meg undrende til at Den norske kirke er interessert i å tiltrekke seg ungdom som helt klart ikke er interessert i religion. Jeg vil ikke si at det er like ille som hos scientologikirken der svaret uansett er at "du trenger et kurs", men testen kunne definitivt vært mindre ledende, sier han til Fritanke.no.

Miranda legger til at ifølge Konfirmant.no er konfirmasjonen en forbønnshandling.

- Alle konfirmantene kneler ved alterringen og presten eller konfirmantlæreren skal be for deg. Hvorfor skal ungdom som ikke tror på Gud være interessert i dette, spør Miranda oppgitt.

- Humørløst av HU
Kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet, Trude Evenshaug, synes Humanistisk Ungdom reagerer en smule humørløst på dette.

- En konfirmant i Den norske kirke avkreves verken løfter eller bekreftelser på personlig tro. Derfor er selvsagt også en såkalt "ikke-religiøs" ungdom velkommen til å delta i konfirmasjonsforberedelser i Kirken, hvis hun ønsker det. Og hvis hun er døpt, velger hun selv om hun vil delta og bli bedt for i selve konfirmasjonsgudstjenesten.

Evenshaug undertreker at testen ikke er noen psykologitest, men en lek.

- Målgruppa behersker denne sjangeren. De vet godt at nett-tester av denne typen er uhøytidelige greier. Poenget med denne nettsida er å invitere og inspirere ungdom til å ta et informert valg om de vil gå til konfirmasjonsforberedelse i Den norske kirke eller ikke. Jeg har ingen tro på at noen vil la seg lokke til Kirken bare ved å ta nett-testen. Så fjerne er ikke 14-åringene, sier hun.

- Hadde det ikke vært mer redelig å gi råd om å velge noe annet enn kirkelig konfirmasjon til ungdommer som tydelig sier at de ikke er interessert i å lære verken om Gud eller Jesus?

- At vi først og fremst presenterer vårt eget tilbud er like redelig som Human Etisk Forbund er, når de lar være å opplyse om muligheten for kirkelig konfirmasjon i sin fine konfirmantbrosjyre, som også kommer hjem til ungdommene i posten. Denne understreker forøvrig også at alle kan velge Humanistisk konfirmasjon, "uavhengig av eget eller foresattes livssyn". Det er også helt greit, sier Evenshaug.

Problem hvis man ikke vil lære

Konfirmasjonsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Inger-Johanne Slaatta, synes det er litt underlig at kirken anbefaler kirkelig konfirmasjon til ungdommer som åpent gir uttrykk for at de "ikke ønsker å lære mer om Gud".

Hun mener imidlertid det er helt greit å anbefale kirkelig konfirmasjon til en person som oppgir å "ikke tro på Gud".

-Både humanistisk og kirkelig konfirmasjon passer godt for alle som er nysgjerrige og vil lære nye ting. Ungdommer med gudstro kan få mye ut av humanistisk konfirmasjon, og er selvsagt hjertelig velkomne. Men hvis de ikke ønsker å lære så er det ikke så mye vits i å ta et kurs, verken humanistisk eller kirkelig. Uansett er det viktigste at konfirmanten velger noe de kan stå for, sier hun.

Slaatta understreker at konfirmanttesten til Den norske kirke ikke bør tas for seriøst.