Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Richard Wiseman var i Norge i helga. Her er han i aksjon under Kritisk masse 2012.
 Foto: Even Gran

Richard Wiseman var i Norge i helga. Her er han i aksjon under Kritisk masse 2012. Foto: Even Gran

Richard Wiseman i Norge:

– Hjernen vår lurer oss

Psykologen Richard Wisemans bok Paranormalitet kom ut på norsk i helga. Her viser han hvordan hjernen vår får oss til å se ting som ikke finnes, og overse ting som faktisk er der.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2019 kl 16:56

Richard Wiseman holdt foredrag under skepsiskonferansen Kritisk masse i helga. Wiseman er opptatt av hvordan hjernen vår fungerer, og hvordan man kan bruke disse mekanismene til å lure folk. Han har også jobbet med å etterforske paranormale påstander.

Dette er blant de tingene Wiseman skriver om i boka Paranormalitet som kom ut på norsk i helga. I boka ser har på hvordan tilsynelatende "paranormale" fenomener som spådomskunst, ut-av-kroppen-opplevelser, tankekraft, kontakt med døde, jakt på spøkelser og forutsigelser, alle har en plausibel, naturlig forklaring i vår merkverdige og innfløkte hjerne.

Naturlige forklaringer

På Kritisk masse fortalte Wiseman om en del av de samme tingene som han skriver om i boka. Han fortalte blant annet om et tv-innslag om en påstått synsk hund, som etter sigende satte seg ved stuevinduet samtidig som eieren et godt stykke unna bestemte seg for å dra hjem. I mediene ble saken presentert som om hunden var synsk.

Wiseman dro ut til familien, og fant at denne hunden gikk til og fra dette vinduet hele dagen, og at det ikke hadde noen sammenheng med når eieren bestemte seg for å reise hjem.

En annen "paranormal hendelse" Kritisk masse-forsamlingen fikk høre om, var da Wiseman greide å avsløre at "gjenferdet etter Catherine Howard" i Hampton Court Palace i London muligens bare var noen som var ute og støvsugde.

Han viste også videoen der den indiske guruen Sai Baba blir avslørt som en svindler.

Wiseman snakket ellers om hvor lett det er å overse store endringer, så lenge man har oppmerksomheten festet et annet sted. Dette benytter tryllekunstnere seg av hele tiden. Han viste en video der han gjør et enkelt korttriks, men der det egentlig ikke er korttrikset som er det store poenget. Mer skal vi ikke avsløre her. Se videoen.

– Vi må ikke træ svaret ned over hodet på folk og være arrogante og avvisende.

Ikke vær negativ

Hvordan få folk interessert i skeptisisme? spurte Wiseman. Han rådet skeptikerne til å involvere folk og stille spørsmål.

– Vi må ikke træ svaret ned over hodet på folk og være arrogante og avvisende. Vi bør heller utfordre folk til å tenke selv, og stille spørsmål ved sine egne forestillinger, understreket Wiseman.