Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEFs nye generalsekretær Trond Enger besøkte hovedstyret i dag og fikk blomster av styreleder Tom Hedalen (i bakgrunnen til venstre).
 Foto: Arnfinn Pettersen

HEFs nye generalsekretær Trond Enger besøkte hovedstyret i dag og fikk blomster av styreleder Tom Hedalen (i bakgrunnen til venstre). Foto: Arnfinn Pettersen

– HEFs viktigste oppgave er å være der for folk når det trengs

Da Human-Etisk Forbunds nye generalsekretær Trond Enger fikk barn for tre år siden var Humanistisk navnefest det naturlige valget.

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2017 kl 11:10

– Da jeg ble far for tre år siden var det naturlig for oss å velge Humanistisk navnefest. Det var en flott seremoni i Oslo rådhus. Jeg tenker vel at kanskje den viktigste nøkkelverdien for Human-Etisk Forbund er å være tilstede for folk ved livets korsveier på denne måten, sier Human-Etisk Forbunds nye generalsekretær Trond Enger til Fritanke.no.

Ut over dette har han ingen personlig befatning med Human-Etisk Forbund fra før, ut over deltagelse i et par humanistiske seremonier. Han gleder seg til å bli kjent med organisasjonen han skal lede de neste seks årene.

– Jeg identifiserer meg selvsagt med det humanistiske livssynet og er medlem. Min nåværende arbeidsgiver Venstre og Human-Etisk Forbund står jo dessuten hverandre nært når det gjelder verdisyn. Et humanistisk, liberalt verdisyn er en viktig grunnverdi for meg, sier han.

– Hva er ditt inntrykk av Human-Etisk Forbund?

– Jeg ser vel HEF som en pådriver for sekularisme og som en dialogpartner sammen med de andre tros- og livssynssamfunnene. På mange måter ser jeg forbundet som allemannseie – en slags selvfølgelig del av norsk offentlighet som mange har en mening om på godt og vondt. HEF er noe alle vet hvem er og som mange også tror de er medlemmer i, selv om de kanskje ikke egentlig er det, sier han.

Vil snakke med folk først og sette seg inn i sakene

Enger vil ikke mene så mye om hva Human-Etisk Forbund driver med og hvordan organisasjonen framstår i dag.

– Jeg tror ikke det er riktig av meg å mene så mye akkurat nå. Jeg vil bruke den første tiden til å bli kjent med organisasjonen og sette meg inn i utfordringene organisasjonen står overfor. Jeg vil sette meg godt inn i debattene før jeg begynner å mene så mye om dem, sier han.

– Hvilke utfordringer mener du Human-Etisk Forbund står overfor? Hva bør prioriteres framover?

– Igjen, jeg synes det er for tidlig å mene så mye om det. Jeg vil sette meg inn i sakene, snakke med folk, lytte og lære. Det er viktig at beslutninger er godt forankret, sier han.

Enger ønsker å være en sjef som lytter og som kommer folk i møte.

– Samtidig er jeg heller ikke uvant med å ta grep og rydde opp. Min erfaring er at alle mennesker ønsker å gjøre en god jobb, men noen ganger er det ikke mulig å få til det i den stillingen de har. Da er det arbeidsgivers ansvar å finne gode løsninger. Slike prosesser har jeg erfaring med, sier han.

Trond Enger gleder seg til å ta fatt på oppgaven som generalsekretær i Human-Etisk Forbund.
 Foto: Arnfinn Pettersen

Trond Enger gleder seg til å ta fatt på oppgaven som generalsekretær i Human-Etisk Forbund. Foto: Arnfinn Pettersen

Gleder seg til å delta i debatter

Human-Etisk Forbund hadde engasjert et rekrutteringsselskap til å bistå Human-Etisk Forbund i prosessen med å finne ny generalsekretær. De spilte inn kandidater, men Trond Enger var en av de som hadde søkt på stillingen uoppfordret. Han kom på klar førsteplass av kandidatene. Tilsettingskomiteen var enig om at han var den klart beste kandidaten.

– Det er selvsagt veldig hyggelig å høre. Jeg hadde egentlig ikke planlagt å bytte jobb nå, men da jeg så utlysningen skjønte jeg at dette var en mulighet jeg ikke ønsket å la passere, sier han.

I tillegg til at jobben fristet, passet også tidspunktet veldig godt.

– Når man er generalsekretær i et politisk parti er det noen tidspunkter som passer bedre enn andre. Rett etter et stortingsvalg er definitivt et slikt tidspunkt. Da har partiet god tid til å tilsette ny generalsekretær som får god tid til å forberede seg til neste valg. Så det var enten nå eller om fire år, sier han.

Trond Enger har to år igjen av åremålsperioden sin i Venstre, og kunne ha fortsatt hvis han hadde ønsket.

– Hva skal du gjøre fra nå og fram til du tiltrer den 1. februar neste år?

– Det er fortsatt mye å gjøre i Venstre. Vi har en omorganiseringsprosess som vi må fullføre. Vi har jo en ny stortingsgruppe og nye rådgivere. Vi må omstille oss fra å være en valgkamporganisasjon til en driftsorganisasjon. Så må jeg sette i gang en prosess med å finne en ny generalsekretær. Etter at jeg er ferdig med det kan jeg sakte men sikkert begynne å komme innom Human-Etisk Forbund. Det blir vel en del møter i januar regner jeg med, sier han.

– I motsetning til i Venstre, bruker ofte generalsekretæren i Human-Etisk Forbund å stille opp i offentlige debatter osv. Er dette noe du føler deg komfortabel med?

– Ja, det er noe jeg virkelig gleder meg til. Det året jeg var leder i Norsk Studentunion var jeg mye ute i mediene. Jeg tror jeg hadde over 800 medieoppslag i løpet av et år. Det er flere enn to om dagen. Så jeg gleder meg virkelig til denne delen av jobben, og håper jeg vil vise meg tilliten verdig, sier han.

Trond Enger ble tatt godt imot av HEFs hovedstyre i ettermiddag.
 Foto: Arnfinn Pettersen

Trond Enger ble tatt godt imot av HEFs hovedstyre i ettermiddag. Foto: Arnfinn Pettersen