Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEF vil påvirke kommunene til bygge livssynsnøytrale seremonirom . Se hele brosjyren (pdf 1,2 Mb). 
HEFs landsmøte tidligere denne måneden vedtok en uttalelse om livssynsnøytrale seremonirom.

HEF vil påvirke kommunene til bygge livssynsnøytrale seremonirom . Se hele brosjyren (pdf 1,2 Mb).
HEFs landsmøte tidligere denne måneden vedtok en uttalelse om livssynsnøytrale seremonirom.

HEF-kampanje for livssynsnøytrale seremonirom

Human-Etisk Forbund har laget en brosjyre for å få kommunene til å bygge livssynsnøytrale seremonirom.

Publisert:

Sist oppdatert: 25.06.2009 kl 10:40

Brosjyren "Livssynsnøytrale seremonirom - Et tilbud i din kommune" er nå på vei ut til samtlige av landets kommuner. Brosjyren sendes også til alle politiske partier og gravferdsbyråer. Brosjyren har undertittelen "En orientering om hvordan din kommune kan realisere dette".

- Vi håper brosjyren kan få fart i byggingen av livssynsnøytrale sereminirom i Norge, sier gravferdsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Vinjar Tufte.

Han håper at lokalavdelinger fra ulike livssynssamfunn, lokallagene til Human-Etisk Forbund, og lokale gravferdsbyråer nå kan ta kontakt med kommunen, vise til brosjyren, og spørre hva kommunen har tenkt å foreta seg.

- Det er viktig at hele befolkningen har tilgang til verdige, livssynsnøytrale seremonilokaler der de bor. Dette er spesielt prekært når det gjelder gravferd. I dag er dette et stort problem for mange som står utenfor statskirken. Mange steder er det bare kirker og kristne kapeller tilgjengelig. Det er ikke holdbart å holde gravferd i en gymsal, som for eksempel en del familier har måttet gjøre noen ganger, sier Tufte.

Gravferdsrådgiveren understreker at det er en uttalt føring fra statlig hold at det skal bygges flere slike lokaler.

- I statskirkeforliket fra i fjor, som alle partier på Stortinget stemte for, står det at det skal settes igang et arbeid med sikte på å lovfeste kommunenes plikt til å sikre alle tilgang til livvsynsnøytrale seremonirom. Regjeringen har også blant annet lovt å jobbe for dette i Soria Moria-erklæringen, sier Tufte.

Kommuner kan samarbeide om rom

Han ser for seg at kommuner rundt om kan sette ned bredt sammensatte arbeidsgrupper for å jobbe med saken. Human-Etisk Forbund har også utarbeidet et vedtaksforslag som kan fremmes i kommunestyrene, med sikte på å legge til rette for slike lokaler.

- Det er ikke nødvendig at alle kommuner har ett livssynsnøytralt livssynslokale hver. Noen steder vil det være hensiktsmessig at flere kommuner går sammen. Andre steder kan man løse problemet med å bygge om eksisterende kristne kapeller. Eller så finnes det kanskje planer om å bygge en ny kirke eller en annen livssynsbygning, som heller kan gjøres om til en felles seremonibygning. Det som er viktig, er at hele befolkningen har tilgang til slike lokaler i rimelig nærhet, sier Vinjar Tufte.

Viser med eksempler

I brosjyren understrekes det at livssynsnøytrale seremonirom er lokaler som skal kunne brukes av alle, noe som er et økende behov i et stadig mer flerkulturelt og flerreligiøst samfunn. Lokalene skal også kunne brukes til tradisjonelle kristne seremonier. Rommet skal kunne dekoreres til hvilken som helst anledning for alle slags livssyn, men utgangspunktet må være nøytralt.

I brosjyren finner vi arkitekttegninger med tenkte eksempler over hvordan slike seremonirom kan se ut, og hvordan kristne kors og andre religiøse symboler kan flyttes inn og ut etter behov. Brosjyren lister også opp statlige føringer på området, samt foreslår en vedtakstekst som kan legges fram i landets kommunestyrer.

Annonsekampanje også
Samtidig som Human-Etisk Forbund sender ut seremonirom-brosjyre til alle landets kommuner, lanserer forbundet også en ny annonsekampanje. Denne gangen er det forbundets seremonier som profileres.

Kampanjen består av annonser for de fire seremoniene; navnefest, konfirmasjon, vigsel og gravferd. Kampanjen startet sist lørdag, og annonsene blir å se i Dagblad-Magasinet og Klassekampen de kommende tre lørdagene. Ellers vil de dukke opp på en rekke nettsteder også, som for eksempel Dagbladet.no og Nettavisen.

Her kan du se alle annonsene i pdf-format:

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook