Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Anders Garbom Backe er ny nestleder i Human-Etisk Forbund.
 Foto: Arnfinn Pettersen

Anders Garbom Backe er ny nestleder i Human-Etisk Forbund. Foto: Arnfinn Pettersen

Human-Etisk Forbunds landsmøte 2015

Hedalen gjenvalgt – Garbom Backe ny nestleder

Tom Hedalen ble gjenvalgt som leder i Human-Etisk Forbund og har fått med seg avtroppende leder i Humanistisk Ungdom, Anders Garbom Backe (24), som ny nestleder i Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2015 kl 16:28

Tom Hedalen fikk fornyet tillit som øverste valgte leder i Human-Etisk Forbund på siste dag av årets landsmøte i forbundet. Han ble valgt ved akklamasjon og fikk stående applaus.

Men det var heller aldri på forhånd aldri noen spenning knyttet til ledervalget. Hedalen hadde ingen motkandidater og er tydelig godt likt.

Det var derimot knyttet mer spenning til de neste plassene. Som Fritanke.no skrev fredag, ble det kamp om nestledervervet. Terese Svenke (Akershus) ble fremmet som nestlederkandidat av fylkene Buskerud, Vestfold og Telemark, mens valgkomiteen på lørdag stadfestet sin innstilling med Anders Garbom Backe som nestleder.

Luksusproblem

– Vi har et luksusproblem her, vi har to veldig gode kandidater, sa leder i Oslo fylkeslag, Atle Sivertsen og satte ord på det mange opplagt følte.

Det understreket også alle på talerstolen, og det ble vektlagt av delegatene som talte henholdsvis Svenke og Garbom Backes sak.

Valget ble jevnt, men Garbom Backe gikk av med seieren og ble valgt med 47 stemmer mot Svenkes 41.

Raus med applaus

Deretter ble Kjersti Ø. Brataas (Vestfold) valgt som økonomileder og Terese Svenke ved akklamasjon fordi det ikke ble fremmet motkandidater. Både Garbom Backe, Brataas og Svenke fikk stående applaus, og dette fortsatte videre for alle kandidater som ble valgt og alle bidragsytere som ble takket for innsatsen.

Mer kampvotering

Som andre styremedlem var Rune Lie (Sør-Trøndelag) valgkomiteens kandidat. Opp mot ham ble Line Mørch (Aust-Agder) fremmet som kandidat av Berit Hovland fra Sogn og Fjordane. Mørch har sittet som 1. varamedlem i Hovedstyret og var innstilt som 1.varamedlem i valgkomiteens foreløpige innstilling, men hadde røket helt ut i den endelige innstillingen.

Lie ble valgt med 77 stemmer mot Mørchs 11.

Robert Rustad (Vestfold) ble valgt ved akklamasjon.

Tore Nyeggen (Oppland) ble valgt ved akklamasjon.

Geografi

På siste styremedlem-plass ble det kampvotering mellom valgkomiteens forslag på fylkesleder Marie Edin Solheim (Hedmark) og Anne Mari Svendsen (Troms), som var innstilt på 1. varaplass i valgkomiteens innstilling.

Geografi ble trukket fram som et argument, at alle kandidatene kom fra Trondheim og nedover, og at det sentrale østlandsområdet var godt representert.

– Norge er litt større enn Østlandet, sa Ulf Erling Thyrhaug (Nord-Trøndelag).

– Det høres ut som kvalitet er noe som er sentrert rundt Ring 3. Vi i Nord-Trøndelag vil utvide geografibegrepet som finnes i HEF og går inn for Anne Mari Svendsen.

Landsmøtet var enig, og Svendsen ble valgt med 63 stemmer mot Solheims 23 stemmer.

Varamedlemmer

Marie Edin Solheim (Hedmark) ble valgt som 1. varamedlem ved akklamasjon.

På 2.varaplass var det hele tre kandidater. Øystein Brun (Hordaland) var valgkomiteens kandidat. Der ble det fremmet forslag om Espen Urkegjerde (Rogaland), som var innstilt som 3.vara av valgkomiteen, og Kaja Lorentzen (Akershus), som var innstilt som 4.vara i valgkomiteens reviderte innstilling.

I første valgomgang gikk Brun og Urkegjerde videre med flest stemmer, men ingen fikk flertall av stemmene. Urkegjerdet ble så valgt med 49 stemmer mot Bruns 37.

På 3.varaplass var Brun ny kandidat fra valgkomiteen, mens Lorentzen ble fremmet som motkandidat.

Brun ble valgt med 63 mot 23 stemmer.

Kaja Lorentzen ble valgt som 4.vara ved akklamasjon.

Takket for tilliten

Den gjenvalgte styrelederen, Tom Hedalen, avsluttet årets landsmøtet med å takke for tilliten, og med å takke av avtroppende styremedlemmer og andre.

– Sist var det skrekkblandet fryd jeg tok i mot tilliten. Jeg visste ikke hva jeg gikk til. Nå vet jeg det. Det betyr ikke at den skrekkblandete fryden er mindre. Jeg vet jeg går til et krevende, men også veldig givende verv, sa han.

Han berømmet det store engasjement som legges ned av forbundets omkring 900 frivillige og lovet at han ville fortsette å være tilgjengelig og reise rundt når han blir invitert som styreleder.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus