Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I Hå kommune har elever fått høre i KRL-timen at heksene ble brent fordi de sannsynligvis stod i ledtog med djevelen.

I Hå kommune har elever fått høre i KRL-timen at heksene ble brent fordi de sannsynligvis stod i ledtog med djevelen.

Hå-lærer: - Heksene stod i ledtog med djevelen

#I Hå kommune blir ikke alltid KRL-faget formidlet på en nøytral og pluralistisk måte. Det mener Ap-politiker Trine-Jannike M. Rovik. Tekst: Even G...

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2008 kl 06:58

I Hå kommune blir ikke alltid KRL-faget formidlet på en nøytral og pluralistisk måte. Det mener Ap-politiker Trine-Jannike M. Rovik.

Tekst: Even Gran
Publisert: 14.2.2008

Trine-Jannike M. Rovik (Ap) er den eneste i Hå formannskap som mener at KRL-faget bør endres. Da saken ble behandlet den 15. januar stemte alle de andre for at det ikke er nødvendig å gjøre endringer til tross for at faget ble dømt for brudd på menneskerettighetene i fjor sommer.

Flertallet (KrF, Sp, Nærbølista) presiserte i tillegg, mot Roviks stemme, at de ønsker å beholde skolens nåværende formålsparagraf der det står at skolen skal sørge for at barn får en "kristen og moralsk oppseding".

- Jeg synes vedtaket er helt tragisk. Norge har fått to internasjonale dommer mot seg, og så synes ikke Hå kommune det er grunn til å gjøre noe. Det er helt bak mål, konstaterer Rovik.

Hekser i ledtog med djevelen

Rovik er selv forelder på en barneskole i kommunen, og har inntrykk av at KRL-faget ofte formidles på en forkynnende måte av kommunens lærere.

- Det er ikke alle som greier å holde kortene fra hverandre nei, sier hun.

- Har du noen konkrete eksempler på ting som har skjedd?

- Det er mange ting, men det jeg kommer på i farten er uttalelsene til en lærer som skulle fortelle om hekseprosessene. Læreren fortalte elevene at "heksene ble beskyldt for å stå i ledtog med djevelen", og så la han til "og det gjorde de nok sikkert også...". Dette siste utsagnet reagerte vi ganske sterkt på hjemme hos oss, sier Rovik.

Hun synes det er ganske drøyt at en lærer i den offentlige skolen gir uttrykk for at heksene faktisk stod i ledtog med djevelen, og ikke bare viser til at mange beskyldte heksene for dette. Det er nettopp dette som er forskjellen på livssynsnøytral undervisning og forkynnelse, mener hun.

Rovik understreker at hun ellers er svært fornøyd med skolen barna hennes går på.

- Kommunen får et forklaringsproblem

Rovik viser videre til Hå-rådmann Lars Kolnes' omdiskuterte uttalelser om at kommunen ikke vil gripe inn overfor KRL-lærere som fortsetter som før, hvis Stortinget vedtar de foreslåtte endringene.

- Kommunen får et forklaringsproblem hvis ledelsen mener at man bare kan se bort fra lovlig fattede vedtak man ikke liker. Det er lovbrudd. Hadde jeg vært en menig innbygger ville jeg har tenkt at nå er det fritt fram for å overse kommunalt regelverk, vedtak og forordninger som ikke passer meg, sier Rovik.

Har fått klager på humanetikere

På formannskapsmøtet 15. januar ble imidlertid rådmann Lars Kolnes parkert av politikerne. Til tross for at politikerne ikke ville ha endringer i KRL-faget, gjorde de det klart at sivil ulydighet ikke vil bli godtatt.

Overfor Stavanger Aftenblad forsvarer Kolnes seg på følgende måte.

- Jeg har ikke oppfordret til sivil ulydighet. Jeg har gjennom årene fått mange klager på humanetikere i skolen i Hå, og har ikke satt i verk tiltak. Dette blir det samme, sier han.

80 prosent av kommunene mot endringer
Hå kommune er ikke alene i sin protest mot endringene i KRL-faget. En opptelling Vårt Land har gjort, viser at rundt 80 prosent av de kommunene som har levert høringssvar, går imot endringer i Opplæringsloven.