Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Bilen til Kato Mukasa ble fullstendig utbrent etter at en mobb satte fyr på den.

Bilen til Kato Mukasa ble fullstendig utbrent etter at en mobb satte fyr på den.

Grove angrep mot humanist i Uganda

Å forsvare homofiles rettigheter i Uganda er ikke risikofritt. Det har Kato Mukasa, som har tette bånd til Human-Etisk Forbund, fått merke på kroppen.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2014 kl 08:24

I slutten av oktober ble huset til Kato Mukasa angrepet av en mobb. Angriperne satte fyr på bilen hans slik at den ble totalvrak. Det var så vidt de greide å berge huset fra å brenne ned. Mukasas barn var forskrekkede vitner til det hele.

– Rundt klokken tre på natten hørte vi noen gikk rundt huset. Et vindu ble forsøkt åpnet, og noen minutter senere ble det masse bråk. Det kom et smell og det brøt ut en brann. De hadde satt fyr på bilen min. Dette er en vanskelig tid for meg og min unge familie. Barna mine er sterkt traumatisert av det som skjedde, skriver Mukasa i en personlig beretning på IHEUs nettsider.

Takket være snarrådige naboer fikk de forhindret at bilbrannen spredte seg til huset. Mukasa har meldt det hele til politiet, men er ikke særlig optimistisk.

– Jeg har anmeldt angrep mange ganger, både på kontoret mitt og på meg personlig, men politiet har aldri pågrepet noen mistenkte, skriver han.

Irriterer mange

Kato Mukasa er advokat og har arbeidet med menneskerettighetsspørsmål og forsvar av homofile og lesbiskes rettigheter i Uganda siden 2005. Han forsvarer unge mødre, kvinner og tenåringer som rammes av tradisjonelt og religiøst inspirert politikk. Mukasa har også skrevet en bok som forsvarer homoseksuelles rettigheter – en bok han fortsatt selger til tross for en svært fiendtlig stemning mot homofile i landet.

Mukasa er tilknyttet UHASSO – Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Uganda. I sommer ble han valgt inn i styret i IHEYO – den internasjonale humanistorganisasjonen for ungdom – under verdenskongressen i Oxford.

Til daglig jobber han for HALEA – en avlegger av UHASSO som blant annet arrangerer offentlige debattmøter der Ugandas tradisjonalistiske og religiøst inspirerte politikk utfordres. Åpningen av organisasjonen ble gjort av Gunnar Olafsen fra Human-Etisk Forbunds hjelpeorganisasjon HAMU i 2008.

– Det er opplagt at det jeg driver med irriterer ganske mange, skriver Mukasa i IHEU-meldingen.

Les mer om HALEA på nettsidene deres.

Sikkerhetsvakten slått bevisstløs

I sommer ble arbeidsplassen til Mukasa angrepet.

– Ettersom HALEA er en ikke-religiøs organisasjon, er det dessverre mange som har lagt oss for hat og som stempler oss som «satan» og «anti-afrikanske». Jeg har blitt angrepet på Facebook, og blir skjelt ut i mediene, forteller Mukasa.

Det har han på mange måter blitt vant til, men det som skjedde den 26. juni i år var noe nytt.

– Hatet økte til et nytt nivå da noen folk i en stor bil kom til kontorene våre og krevde å få komme inn. Da de ikke fikk det, ødela de det svært solide HALEA-skiltet vi hadde utenfor kontoret, og kastet det over til den andre siden av gata.

Den 7. juli, under to uker senere, greide angriperne å komme seg inn. De slo sikkerhetsvakten bevisstløs og stakk av med verdifullt utstyr. I august 2014 ble i tillegg hjemmet til en annen av aktivistene i HALEA, Joseph Lukyamuzi, angrepet. Det er uklart om dette bare var vanlige tyver eller om angrepet var politisk motivert.

Så, i oktober, kom angrepet på Mukasa der bilen hans ble totalt utbrent.

– Opplagt politisk motivert

Kato Mukasa forsikrer om at han ikke vil slutte å engasjere seg for humanisme, menneskerettigheter og rettferdighet for LHBT-personer på grunn av dette. Han har imidlertid begynt å ta truslene mer på alvor.

– Jeg er selvsagt bekymret for familien min, men samtidig er jeg mer engasjert enn noen gang. Dette skal ikke få stoppe meg. Selv om vi møter hat og forfølgelse, så kommer vi til å fortsette, forsikrer Mukasa.

President i IHEU, Sonia Eggerickx, er ikke i tvil om at angrepet på Mukasa er politisk motivert. Hun oppfordrer humanister i alle land til å støtte humanistene i Uganda.

– I det siste angrepet var det ingen tegn til innbrudd, bare ondsinnet brannstiftelse. Vi har snakket med flere personer lokalt i Uganda. Samtalene får oss til å konkludere med at dette er ondsinnede handlinger som har til hensikt å spre frykt slik at Kato Mukasa demper sitt engasjement for humanisme og menneskerettigheter for alle, sier Eggerickx i en nyhetsmelding hos IHEU.

Hun oppfordrer humanister over hele verden til å donere penger til HALEA og Kato Mukasas arbeid, gjennom IHEUs Human Rights Defence (HRD) fond.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus