Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ålesund og omegn lokallag er lite fornøyd med fylkeslaget i Møre og Romsdal, og resten av HEF.

Ålesund og omegn lokallag er lite fornøyd med fylkeslaget i Møre og Romsdal, og resten av HEF.

Full strid i Møre og Romsdal HEF

Hele styret og mange andre tillitsvalgte i Ålesund og omegn lokallag har trukket seg fra sine verv i protest. Det jobbes nå iherdig for å sikre at seremoniene skal gå som planlagt.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2009 kl 07:55

En langvarig strid mellom Ålesund og omegn lokallag og fylkesstyret i Møre og Romsdal, har nå resultert i at hele lokallagsstyret i Ålesund går av.

Lokallagsstyret har sendt et brev til alle de 550 medlemmene i Ålesund og omegn, der de blant annet skriver følgende: "Vi beklager å måtte fortelle våre medlemmer at lokallaget fra og med i dag ikke lenger har noe styre, og heller ikke øvrige tillitsvalgt. Hovedstyret har bedt oss stille våre plasser til disposisjon, og vi går, til tross for at hovedstyret med dette gjør oss til syndebukk for fylkeslagets elendige organisasjonspraksis og at hovedstyrets vedtak slik er helt uberettiget".

- Dette er svært trist, men vi får håpe at den belastningen vi nå tar kan føre til en bedre organisasjon i Human-Etisk Forbund, ikke bare i Møre og Romsdal, men også i resten av landet, sier Astrid Thea Ulvestad, avtroppende leder i Ålesund, til Sunnmørsposten.

Hun forlater nå sitt verv, blant annet sammen med ektemannen Steinar Nilsen, som trer av som kasserer. Nilsen har tidligere vært leder av HEFs hovedstyre og president i det europeiske humanistforbundet EHF. Ekteparet var med og startet Human-Etisk Forbunds lokallag i Ålesund på slutten av 1970-tallet.

Stor frustrasjon

Det er et enstemmig Ålesund-styre som går av. Magne Ertresvåg, avtroppende nestleder, sier til Sunnmørsposten at det ikke har vært noen dissens i lokalstyret i den langvarige striden med fylkeslaget.

- Det har over lang tid vært stor frustrasjon over måten fylkeslaget har drevet sitt arbeid på. Da vi til slutt varslet hovedkontoret om denne systemsvikten, så håndterte forbundet denne saken svært dårlig, forteller Ertresvåg.

Han mener det nå må organisasjonsendringer til, både på fylkesplan og ved hovedkontoret i Oslo.

Jobber hardt for å sikre seremonier

Det jobbes nå hardt for å sikre at alle seremonier i lokallaget skal bli gjennomført som planlagt. Hvert år er om lag 70 ungdommer konfirmanter, mens åtte-ti par får humanistisk vigsel i Ålesund. I tillegg arrangeres det humanistiske gravferder og navnefester.

Organisasjonssekretær i fylkeslaget, Hege Otterholm, jobber nå med å finne andre autoriserte seremoniholdere som kan erstatte de som har trukket seg fra sine verv.

- Vi vil nå kalle inn til et informasjonsmøte om konfirmasjon. I tillegg er det sendt et brev fra styreleder i hovedstyret, Åse Kleveland, til alle våre medlemmer i Ålesund. Der redegjør forbundslederen for situasjonen og hva som skjer videre, sier Otterholm til Sunnmørsposten.

Hun regner ikke med at det kan bli valgt noe nytt lokallagsstyre i Ålesund før på årsmøtet i februar. Fram til da vil lokallaget i Ålesund administreres fra fylkeskontoret i Molde.

Kleveland prøvde seg på megling

Styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland, var nylig i Møre og Romsdal for å prøve å megle i konflikten, men det greide hun ikke. Onsdag sendte Kleveland ut et brev til medlemmene i Ålesund, der hun viser til brevet lokalstyret har sendt ut.

I brevet fra Kleveland heter det at HEFs hovedstyre sterkt beklager den formen brevet fra det avtroppende styret i Ålesund har fått, og at medlemmene i lokallaget på denne måten involveres i uoverensstemmelsene mellom lokallagets styre og de andre organisatoriske leddene. Kleveland viser til at uenigheten blant annet har handlet om "fordeling av ressurser mellom lokallagene i fylket", uten at dette utdypes nærmere.

Fylkesstyreleder i Møre og Romsdal, Inger Melby, sier til Sunnmørsposten at dette er en konflikt som har pågått over lang tid, og som i det siste har tilspisset seg.

- Forsøk på dialog mislyktes. Lokallaget godtok ikke de premissene hovedorganisasjonen krevde, noe som gjorde videre megling umulig, sier Melby.

Hun mener lokallaget i Ålesund har gjort meglingen vanskelig, og at lokallaget i Ålesund ikke har blitt behandlet noe annerledes enn andre lokallag.

- Vi følger demokratiske spilleregler, og alle lokallag må bøye seg etter det som blir vedtatt på årsmøtene. Økonomisk støtte er selvfølgelig åpent for diskusjon, men Ålesund har fått støtte på lik linje med andre lokallag, sier hun til Sunnmørsposten.

Les intervjuer med partene, samt brevene fra Ålesund og HEF sentralt, i denne oppfølgingssaken

HTML .fb_share_link {
PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-LEFT: 20px; PADDING-RIGHT: 0px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; HEIGHT: 16px; PADDING-TOP: 2px
}

Del på Facebook