Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Frustrerte HEF-ere vil saksøke staten

#Human-Etisk Forbund har mottatt sterke reaksjoner på dobbeltregistreringen. Tekst: Kirsti Bergh Nylig fikk nærmere 16 000 HEF-med­lemmer brevet...

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2006 kl 12:29

Human-Etisk Forbund har mottatt sterke reaksjoner på dobbeltregistreringen.

Tekst: Kirsti Bergh

Nylig fikk nærmere 16 000 HEF-med­lemmer brevet som fortalte at de stod oppført som statskirkemedlemmer. Det har ført til utallige epost og telefoner til Human-Etisk Forbund fra rasende og frustrerte medlemmer.

- Noen har bare villet gi oss beskjed, mens andre har følt seg sterkt krenket, forteller Elli Aas Mortensen ved Human-Etisk Forbunds medlemsservice.
For mange har utmelding av statskirka innebåret en sosial omkostning og gjør det ekstra sårt å oppleve at utmeldingen ikke har vært registrert. «Det føles som juks, og jeg lurer: må ingen stå til rette for dette? Det gjelder jo faktisk 80 000 mennesker!» skriver en. Andre sammenligner det med AUFs medlemsjuks på 90-tallet.

- Mange ønsker rett og slett å anmelde staten for medlemsjuks, sier Aas Mortensen. Det har hun frarådet, men i stedet har hun anbefalt folk å ta kontakt med Sivilombudsmannen som klageinstans og å skrive leserinnlegg i avisen, både lokalt og riksdekkende.

Utmeldt opptil flere ganger
Blant de av Human-Etisk Forbunds med­lemmer som har fått brevet om dobbeltregistrering, er det mange som tidligere har funnet seg i kirkas medlemsregister og blitt strøket. HEF-medlem Harald Hansen er ikke døpt, men likevel fant han seg i medlems­registeret etter at det ble opprettet i 1997. Den gang fikk han beskjed om at han da ble strøket, men i slutten av mai var han blant dem som fikk brev om at han var dobbeltregistrert.

- Man blir jo litt varm i trøya og engasjert når man får et sånt brev, til og med etter at jeg er blitt forsikret om at jeg er strøket fra listene. Jeg har forventet at alt var i orden og at det ikke var jeg som måtte sjekke om jeg var oppført i kirka, sier han oppgitt.
Hansen er ikke et enestående tilfelle. Human-Etisk Forbund har fått henvendelser fra flere som har opplevd å måtte melde seg ut gjentatte ganger.

Kan ikke utelukke systemfeil

- Vi har fått meldinger om folk som er blitt strøket fra registeret, men som er kommet inn igjen. Vi vet ikke hva det skyldes. Vi har ikke funnet noen system­feil hos oss, men vi kan ikke utelukke at det har forekommet. Dette er et ganske stort register, og det er klart feil oppstår, det innrømmer vi, sier Gisle Nødtvedt, seksjonssjef i Kirkerådet og ansvarlig for medlemsregisteret.

Mange av dem som har fått brev har vært bekymret for at kirka har fått pengene HEF skulle ha hatt for dem. Slik er det ikke. Human-Etisk For­bund har mottatt økonomiske tilskudd for de medlemmene det gjelder. Bevilg­ning­ene til kirka er ikke knyttet spesi­fikt til antall medlemmer. Tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke - inkludert HEF - mottar derimot støtte basert på regnestykket: Kirkas budsjett delt på antall kirkemedlemmer er lik tilskudd pr. medlem. Derfor har det at kirka har vært registrert med for høyt medlemstall, medført at det statlige tilskuddet pr medlem har blitt lavere for tros- og livssynssamfunnene utenfor Den norske kirke.