Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Innvandringspolitisk talsmann for Frp, Jon Helgheim, mener undersøkelsen ikke er egnet til å fange opp en sunn og kritisk holdning til islam som ideologi og religion. Isteden bli dette definert som fordomsfullhet.
 Foto: Fremskrittspartiet - Bjørn Inge Bergestuen

Innvandringspolitisk talsmann for Frp, Jon Helgheim, mener undersøkelsen ikke er egnet til å fange opp en sunn og kritisk holdning til islam som ideologi og religion. Isteden bli dette definert som fordomsfullhet. Foto: Fremskrittspartiet - Bjørn Inge Bergestuen

Frp mener undersøkelsen bygger på feil premisser

– Det er vanskelig å vite hvordan man skal uttale seg for ikke å bli satt i en brunbeiset bås, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann for Frp.

Publisert:

HL-senterets undersøkelse «Holdninger til jøder og muslimer i Norge 2017» som ble offentliggjort i forrige uke, viser blant annet at Frp-velgere er i en klasse for seg selv når det gjelder fordommer og negative holdninger mot muslimer. De topper over partilisten når det gjelder fordommer mot jøder.

Innvandringspolitisk talsmann for Frp, Jon Helgheim, er ikke enig i premissene undersøkelsen bygger på.

– Måtene man definerer blant annet fordommer og stereotypier på, samt spørsmålsutformingen, gjør at grensene mellom ubegrunnet forutinntatthet og erfaringsbasert sunn skepsis viskes vekk, skriver han i en epost til Fritanke.no.

Mener rasjonalitet og fornuft defineres som jødehat

Helgheim mener forskerne blander sammen en sunn og kritisk holdning til islam som ideologi og religion med fordommer.

– Undersøkelsen hevder det er en massiv skepsis mot muslimer blant befolkningen i Norge. Jeg tror imidlertid ikke respondentene skiller så konsekvent mellom begrepene muslimer og islam. Dermed tror jeg mange med en sunn og kritisk holdning til islam som ideologi og religion, urettmessig blir definert som fordomsfulle, skriver Helgheim

Han tror Frps vedtak om å forby rituell omskjæring av guttebarn, på sitt siste landsmøte, illustrerer hvor lett det er å bli feiloppfattet.

– Reaksjonene fra deler av det jødiske samfunnet var å hevde vi var «antisemittiske» og lederen for Det mosaiske trossamfunnet hevdet at «Fremskrittspartiet sender et signal om at jøder ikke er ønsket i landet». Det er klart at når rasjonalitet og fornuft nærmest defineres som jødehat, blir det vanskelig å vite hvordan man skal uttale seg for ikke å bli satt i en brunbeiset bås, skriver innvandringspolitisk talsmann for Frp, Jon Helgheim.