Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Frihetsaksjonen har blitt arrangert siden 2004. Inntektene går hovedsaklig til ulike prosjekter i India.

Frihetsaksjonen har blitt arrangert siden 2004. Inntektene går hovedsaklig til ulike prosjekter i India.

Frihetsaksjonen videreføres

#Et forslag om å legge ned Frihetsaksjonen ble trukket på HEFs landsmøte i helga. Forslagsstillerne fra Hordaland begrunnet dette blant annet med at d...

Publisert:

Sist oppdatert: 12.06.2007 kl 23:23

Et forslag om å legge ned Frihetsaksjonen ble trukket på HEFs landsmøte i helga. Forslagsstillerne fra Hordaland begrunnet dette blant annet med at den nye ungdomsorganisasjonen som etableres i august bør få vurdere saken før forbundet tar stilling.

Tekst: Even Gran
Publisert: 13.6.2007

Fritanke.no skrev den 10. mai at det kan brenne et blått lys for HEFs årlige innsamlingsaksjon Frihetsaksjonen. Det var da blitt kjent at Hordaland fylkeslag kom til å foreslå for HEFs landsmøte å legge ned aksjonen.

På landsmøtet valgte imidlertid Hordaland å trekke forslaget. Begrunnelsen de brukte var at dette landsmøtet ikke var riktig tidspunkt å vedta en slik nedleggelse, ettersom forbundet om kort tid vil ha opprettet en ny ungdomsorganisasjon. Det vil være naturlig at den nye organisasjonen tar stilling til om Frihetsaksjonen bør få leve videre, mente representanten fra Hordaland fylkeslag.

Gleder seg over vedtaket
Det er HAMU - Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i u-land - som får pengene som samles inn gjennom Frihetsaksjonen. Pengene går i hovedsak til ulike prosjekter i India.

Styremedlem i HAMU, Sara Mauland, tror nedleggelsesforslaget fra Hordaland kanskje har vært en vekker for tilhengerne av aksjonen.

- Så langt er det de som har vært negative til aksjonen som har gjort mest ut av seg. Men etter dette forslaget har alle vi som ønsker å videreføre aksjonen, også kommet på banen, sier hun.

Mauland, som også har skrevet et leserinnlegg i Fritanke.no om saken, er naturlig nok fornøyd med at forslaget ble trukket på landsmøtet.

- Det er gledelig at forslaget ble trukket. Jeg regner med at litt av grunnen til dette er den mobiliseringen vi har sett blant tilhengerne av aksjonen, og alle de motargumentene som på grunn av dette har kommet fram, sier hun.

Mauland ser fram til resultatet av evalueringen av Frihetsaksjonen som nå gjøres av Statskonsult. Hun håper forøvrig at Frihetsaksjonen blir videreført på HEFs landsmøte i 2009. Da skal prinsipp- og arbeidsprogrammet for neste fireårsperiode behandles, og forbundet må i den sammenhengen ta stilling til om Frihetsaksjonen er noe man ønsker å fortsette med.

- Jeg håper virkelig dette blir et permanent opplegg. Husk at så nær som alle som har deltatt aktivt i aksjonen brenner for den og ønsker at den skal videreføres. Det gjelder ikke minst alle de konfirmantungdommene som deltar hvert år, poengterer hun.

Ny rekord i 2007

Den 14. mai meldte Fritanke.no at årets aksjon fikk inn 911.000 kroner, noe som er 18.000 mer enn i 2006.

Det endelige resultatet fra årets Frihetsaksjon viser seg imidlertid å være enda høyere, nær 950.000 kroner. Dette forteller prosjektleder for Frihetsaksjonen, Gunhild Stranden. Dermed er årets Frihetsaksjon den som har fått inn desidert mest penger. Økningen er på nær 60.000 i forhold til året før.

Da Fritanke.no skrev om saken for en måned siden anslo Stranden at sluttresultatet ikke kom til å øke med mer enn "noen tusen kroner". Stranden er svært fornøyd med at sluttresultatet nå har økt med hele 40.000 kroner.

- Det er svært gledelig at vi har greid å samle inn så mye i år. Dette lover godt for kommende år, sier hun.