Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistskolen i Oslo og  Heltberg Private Gymnas i Drammen er så langt de eneste skolene i Norge som driver på et livssynshumanistisk grunnlag.

Humanistskolen i Oslo og Heltberg Private Gymnas i Drammen er så langt de eneste skolene i Norge som driver på et livssynshumanistisk grunnlag.

Fortsatt bare to humanistskoler i drift

Men privatskolekjeden Akademiet varsler at minst to flere er på vei.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.06.2017 kl 15:04

For et års tid siden skrev vi at Ålesund-firmaet Akademiet står bak 11 av 14 søknader til nye skoler basert på et livssynshumanistisk grunnlag.

Åpningen for at det også er mulig å få godkjent skoler på et livssynshumanistisk grunnlag, kom etter at Høyre/Frp-regjeringen tok over høsten 2013 og godkjente søknaden til Humanistskolen. De hadde fram til da fått avslag av Kunnskapsdepartementet og kunnskapsminister Kristin Halvorsen, SV.

Nå, over ett år siden vi snakket med Akademiet sist, har de fleste av humanistskolesøknadene blitt avslått. De eneste to skolene i drift som er basert på et livssynshumanistisk grunnlag, er i år som i fjor Humanistskolen i Oslo samt Heltberg Private Gymnas i Drammen.

Enda en humanistskole på Ullevaal stadion

Utdanningsdirektoratet har godkjent to andre livssynshumanistiske skoler også.

– Vi har fått godkjent en grunnskole i Fredrikstad, men den er dessverre ikke kommet i gang ennå fordi vi ikke har funnet egnede lokaler, sier daglig leder i Akademiet, Kjetil Eide, til Fritanke.no.

Den andre er Oslo private grunnskole, eller «Heltberg ungdomsskole» som den vil hete når den starter opp.

– Vi har fått godkjent å starte grunnskole med både barne- og ungdomstrinn i Oslo, men har bare funnet lokaler som er store nok til ungdomstrinnet, så da begynner vi der, forteller Eide.

Den nye Heltberg ungdomsskole vil starte opp til høsten på Ullevål stadion. Skolen blir dermed liggende i samme lokaler smo skolen som gjorde det mulig å få godkjent skoler på et livssynshumanistisk grunnlag i Norge, nemlig Humanistskolen. Også den er en ungdomsskole.

Mener direktoratet avslår læreplaner de allerede har godkjent

Mange av de andre skolene Akademiet har søkt om å opprette på et livssynshumanistisk grunnlag, har blitt avslått.

– Det blir blant annet lagt vekt på uttalelser fra kommunen og fylkeskommunen om i hvilken grad en ny privatskole vil ødelegge for de allerede eksisterende offentlige skolene. Er innvendingene sterke, teller det negativt for søknaden, forklarer Kjetil Eide fra Akademiet.

Han er kritisk til Utdanningsdirektoratets læreplangodkjenning. Akademiet har for tiden tre saker inne til klagebehandling hos Kunnskapsdepartementet.

– Vi har fått avslag på nye livssynshumanistiske videregående skoler i Stavanger, Kristiansand og Fredrikstad. De tre skolene har nøyaktig samme læreplan som den Utdanningsdirektoratet allerede har godkjent for Heltberg videregående i Drammen etter en lang prosess, sier han.

Eide forteller at Utdanningsdirektoratet, som krav for å godkjenne læreplanen ved Heltberg, ba dem om å øke andelen kristendom i religionsfaget.

– Når kristendomsandelen nå er høyere, avslår de søknaden fordi vi har blitt for like den offentlige skolen og ikke har nok særpreg. Men det er jo Utdanningsdirektoratet selv som har bedt oss om å legge inn mer kristendom. Vi mener dette er vilkårlig og inkonsekvent saksbehandling fra direktoratet, og har klaget saken inn for departementet, sier han.

Se hvilke skoler som ble godkjent og hvilke som fikk avslag:

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus