Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ålesund-firmaet Akademiet Utdanning Norge AS står bak 11 av 14 humanistskoleprosjekter ulike steder i Norge.
 Foto: Skjermdump Akademiet.no + montasje.

Ålesund-firmaet Akademiet Utdanning Norge AS står bak 11 av 14 humanistskoleprosjekter ulike steder i Norge. Foto: Skjermdump Akademiet.no + montasje.

Ålesund-firma står bak 11 av 14 humanistskole-prosjekter

– Vi mener livssynshumanisme er det beste grunnlaget å drive en skole på, sier daglig leder.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2016 kl 10:45

I 2014 ble Humanistskolen i Oslo, etter mye drama, godkjent som Norges første privatskole på et livssynshumanistisk grunnlag. Saken førte til at staten ble tvunget til å endre holdning og likestille livssynshumanisme med religiøse livssyn som søkegrunnlag for å danne en privatskole.

Den nye praksisen skapte en ny mulighet i privatskolemarkedet. I april 2014 rapporterte vi at sju nye humanistskoler hadde søkt om å bli godkjent.

14 humanistskoleprosjekter

I dag, to år senere, har listen over potensielt nye livssynshumanistiske skoler økt. Den teller 14 humanistskoleprosjekter som det er søkt om, men som ikke er fullt ut innvilget ennå.

Kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsdirektoratet, Peter Tryggestad, sier til Fritanke.no at én grunnskole – Fredrikstad Private Grunnskole AS – er godkjent på livssynshumanistisk grunnlag. De mangler imidlertid driftstillatelse, noe de vil få hvis de oppfyller kravene i vedtaket til Utdanningsdirektoratet, forteller han.

I tillegg har to skoler, Oslo Private grunnskole AS og Heltberg Private gymnas Drammen AS, omdefinert seg fra Montessori-skole (grunnlag: alternativ pedagogikk) til humanistskole (grunnlag: livssyn). Dette er godkjent av Utdanningsdirektoratet. Det som gjenstår også her er driftstillatelse.

Tre søknader er fortsatt til behandling, mens åtte søknader er avslått. I tre av disse avslagene har søkerne klaget, og klagen er under behandling. Se hele oversikten her.

Har omdefinert fra Montessori til livssynshumanisme

En gjennomgang av alle søkerne, viser at Petter Arne Alvik og Ålesund-firmaet Akademiet Utdanning Norge AS står bak 11 av de 14 humanistskoleprosjektene. Så langt har Akademiet bare fått godkjent to, de nevnte private grunnskolene i Fredrikstad og Oslo.

Daglig leder i Akademiet, Kjetil Eide, er dessuten involvert i de to godkjente skoleprosjektene i Drammen. Dermed ser ut til at den eneste skolen som har søkt godkjenning på livssynshumanistisk grunnlag uten å ha noe med Akademiet å gjøre er Idrettsungdomsskolen - Lerkendal AS i Trondheim.

KRLE erstattes med filosofi og livssyn

Fritanke.no har ikke fått tak i Alvik for en kommentar i dag, men da vi snakket med Alvik i april 2014 fortalte han at den viktigste forskjellen på de livssynshumanistiske skolene Akademiet søker å opprette, er at de ikke skal ha et eget KRLE-fag. Isteden blir det undervisning i filosofi, kritisk tenkning, etisk refleksjon, menneskerettigheter i et fag de har kalt «filosofi og livssyn».

Alvik og Akademiet har tidligere søkt om å få opprette flere Montessori-skoler, men etter at livssynshumanisme ble godkjent som søkegrunnlag, begynte de å søke på dette grunnlaget isteden.

Alvik avviste overfor Fritanke.no i 2014 at de utnytter smutthull i loven for å etablere rene kommersielle privatskoler.

– Nei, det blir en helt feil måte å framstille det på. Det er jo ikke tillatt å ta ut utbytte fra privatskoler, så vi gjør det ikke for pengene. Vi gjør det fordi vi har lyst til å drive med skole på et grunnlag vi kan stå for, ganske enkelt, sa han.

Ifølge Fredrikstad Blad håper Akademiet å komme i gang med den nye grunnskolen som skal ha 160 elever høsten 2016, men skolen er fortsatt ikke godkjent for oppstart ifølge Utdanningsdirektoratet.

Oppmyket lov fra og med august 2015

Det har blitt lettere å opprette privatskoler etter at Høyre-Frp regjeringen tok over i 2013. I august 2015 ble loven som styrer private skoler endret. For det første ble navnet på loven endret fra «Privatskoleloven» til «Friskoleloven».

Men det viktigste er at kravene til å få godkjent en privatskole ble myket opp. Kriteriet om at privatskoler kan opprettes på «religiøst» grunnlag ble endret til «livssyn», i tråd gjennomslaget til Humanistskolen. I tillegg la regjeringen inn to ekstra godkjennelsesgrunner: «Vidaregåande opplæring i yrkesfaglege utdanningsprogram» og «Særskilt profil». Se hele den nye loven her.

Human-Etisk Forbund støtter likebehandling, men ikke privatskoler

Human-Etisk Forbund har hele tiden støttet prinsippet om at livssynshumanisme bør likebehandles med religiøse livssyn når det gjelder opprettelse av privatskoler. Men forbundet har ingen tilknytning til disse skolene, og ønsker det heller ikke.

– Human-Etisk Forbund er en varm forsvarer av fellesskolen, og ønsker ikke å etablere egne livssynsbaserte skoler. Samtidig anerkjenner forbundet at retten til å etablere private livssynsbaserte skoler er en del av livssynsfriheten, heter det på forbundets nettsider.

OPPDATERT 25.5.16 kl. 22:00

Daglig leder i Akademiet, Kjetil Eide, sier til Fritanke.no at Fredrikstad Private Grunnskole trolig ikke vil starte opp til høsten.

– Vi jobber med saken, men har ikke greid å skaffe lokaler ennå, så det er tvilsomt om vi greier å starte opp til høsten, sier han.

Eide sier det er feil at Heltberg Private Gymnas i Drammen ikke har startet opp, som Utdanningsdirektoratet har gitt oss beskjed om.

– Skolen er i full drift, og er nylig omdefinert fra Montessoriskole til livssynshumanistisk skole. Men den driver fortsatt etter montessoripedagogikk, sier han.

– Hvorfor omdefinerte dere?

– Fordi vi mener livssynshumanisme er det beste grunnlaget å drive en skole på.

Rettelse: På grunn av dette, blir det feil det som tidligere stod i denne artikkelen, at Humanistskolen i Oslo er den eneste humanistskolen i drift pr. i dag. I tillegg kommer Heltberg Private Gymnas i Drammen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus