Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mirakelpredikanten Che Ahn står på samme plakat som TV-pastor'n Egil Svartdal under årets sommer-oase. – Når skal anstendige kristne ta et oppgjør med dette kvakksalveriet? spør Levi Fragell.

Mirakelpredikanten Che Ahn står på samme plakat som TV-pastor'n Egil Svartdal under årets sommer-oase. – Når skal anstendige kristne ta et oppgjør med dette kvakksalveriet? spør Levi Fragell.

Forsvarer religiøst kvakksalveri

Asbjørn Simonnes fra den kristne Oase-bevegelsen forsvarer amerikanske sensasjonspredikanter. – Tragisk. De lar seg lure av enkle triks, sier Levi Fragell.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2012 kl 08:32

– Jeg kan gjøre akkurat de samme triksene som disse sensasjonspredikantene. De bruker enkle triks og lurer folk. Det er skammelig at Oasebevegelsen inviterer slike kvakksalvere til Norge, sa Levi Fragell på Verdibørsen i helga.

Men det ble ingen innrømmelser fra Oasebevegelsens leder Asbjørn Simonnes, som vi forhåndsannonserte på torsdag. Simonnes forsvarte mirakelpredikantene, og understreket at han har en fast tro på at «den hellige ånd kan helbrede».

– Vi vet at den hellige ånd har regien og virker gjennom forkynnere med nådegaver, sier Simonnes.

Han innrømte imidlertid at "møtet med Gud" kan gi negative opplevelser.

– Det kan være mennesker som har indre sår, og som merker at når den hellige ånd begynner å virke, så kan det gi seg forskjellige utslag. Det ligger jo til grunn her at vi tror at Gud handler, og det er ikke alltid når Gud handler at vi synes det er så veldig fint. Det kan være ganske dramatisk å møte Gud, sa Simonnes i debatten.

– Når den hellige ånd begynner å virke, så kan det gi seg forskjellige utslag. Det kan være ganske dramatisk å møte Gud.

Trist at bedehusmiljøet står bak slikt

Levi Fragell er oppgitt over at det nå tydeligvis er den lutherske bedehusbevegelsen som har tatt over stafettpinnen fra pinsebevegelsen når det gjelder å spre helbredelsesforkynnelse i Norge.

– Under min oppvekst i pinsebevegelsen var vi ikke i nærheten av den massesuggesjonen og det hysteriet og vi ser i dag. Det er noe av det drøyeste jeg har sett. Tidligere har det lutherske bedehusmiljøet vært en beskyttelse mot alt dette, men nå har dessverre dette miljøet blitt en pådriver, sier Fragell.

Han viser for eksempel til en Youtube-video av Che Ahn, som kommer til Norge i sommer invitert av Oase-bevegelsen. Her ber Ahn folk legge armene sine på tv-apparatene for å bli kvitt astma.

– Hvis du eller ungen din har astma, legg hendene på tven din og få helbredelse nå med en gang. Jeg befaler ånden til astma og allergier ut av deg, din familie og din blodslinje. I Jesu navn, la Guds kraft komme rett ut av skjermen og motta din helbredelse, roper Che Ahn mens han ser rett inn i kamera.

Verdibørsen intervjuer også Tormod Engelsviken fra Menighetsfakultetet. Han er kritisk til den ekstreme karismatikken vi ser i USA, men understreker også at han tror den hellige ånd kan helbrede mennesker, og at han selv har vært vitne til dette.

Falsifiserbar påstand

Påstanden Simonnes og Engelsviken tror på - at konkrete sykdommer kan helbredes ved bønn - er mulig å underbygge vitenskapelig. Til tross for en rekke forsøk, har aldri noen greid å sannsynliggjøre at bønn eller mennesker med "nådegaver" er stand til å helbrede noe som helst. Les mer på Wikipedia.

Hør diskusjonen mellom Levi Fragell og Asbjørn Simmones her

Les Levi Fragells omdiskuterte innlegg på det kristne debattnettstedet Verdidebatt

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.