Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mottoet til Camp quest er "It's beyond belief". Leirene markedsfører seg selv i USA som et sekulært alternativ til landets mange religiøse sommerleire.

Mottoet til Camp quest er "It's beyond belief". Leirene markedsfører seg selv i USA som et sekulært alternativ til landets mange religiøse sommerleire.

Første norske Camp quest-leir neste sommer

Neste sommer arrangeres Norges første Camp quest-leir. Dette er en sommerleir for ungdom basert på speideren, men der andakter er byttet ut med filosofiske samtaler.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2010 kl 14:21

Fritanke.no har tidligere skrevet om den humanistiske speidergruppen til Marit Brandal i Stavanger, som har blitt nektet å delta på vanlige speiderleirer fordi de ikke er "åpne for Gud" som det heter i speiderloven.

Nå har Brandal funnet et alternativ til speideren, nemlig Camp quest. Dette er et leirkonsept for barn og ungdom, der man i tillegg til fysisk aktivitet og vanlige speideraktiviteter prøver å lære barna opp til å tenke kritisk på egen hånd. Deltagerne lærer om blant annet om vitenskapelig tenkemåte, astronomi, evolusjon og filosofi med mål om at de skal bli bedre i stand til å vurdere påstander kritisk.

I sommer var Brandal, Rolf Espeland og fire ungdommer på en Camp quest i England for å lære og få inspirasjon. Fritanke.no skrev om Brandals planer første gang i mars 2010.

Vil ha ungdom fra hele landet

Nå er det bestemt. Norges første Camp quest arrangeres i uke 26 (27.7.-1.8). Stedet er hytta Bolten i Lysebotn, Rogaland. Brandal forteller at lærebokforfatteren Sturle Holmen allerede har sagt ha til å være filosofisk samtaleleder.

- Vi har plass til 25 ungdommer i alderen 12 til 16 år. Jeg tror ikke vi kan ta imot så mange flere enn det, siden det er viktig at vi bli kjent med alle sammen og at de filosofiske samtalene vi ønsker å ha skal bli givende for alle sammen. Vi håper imidlertid ungdommer fra hele landet, sier hun.

Brandal lover at påmelding skal annonseres slik at alle skal få anledning til å melde seg på.

- Dette er ikke ateistmisjonering

- Er du redd for at dette kan bli oppfattet som misjonering overfor barn og unge?

- Hvis det er misjonering å lære deltagerne til å tenke selv, og stille spørsmål ved ting som de blir fortalt, så blir vel det meste misjonering. Så det synes jeg blir en litt merkelig innvending. Vi skal absolutt ikke drive ateistpropaganda på Camp quest, men lære deltagerne til å tenke kritisk, også om de tingene vi forteller dem, sier Brandal.

Hun gleder seg veldig til leiren, og håper flere tenner på ideen og arrangerer lignende leirer andre steder i Norge. Camp quest har ingen formelle koblinger til HEF, men samarbeider med HEFs fylkeslag i Rogaland. Brandal ønsker også å samarbeide med Humanistisk Ungdom, men har ikke kommet så langt i planleggingen ennå.