Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEFs fagsjef Bente Sandvig er fornøyd med at regjeringen ikke ga etter for KrFs krav om å la KRL-faget bestå relativt uendret.

HEFs fagsjef Bente Sandvig er fornøyd med at regjeringen ikke ga etter for KrFs krav om å la KRL-faget bestå relativt uendret.

Fornøyd med at regjeringen står på sitt

I går mislyktes regjeringens forsøk på å samle et bredt forlik rundt KRL-faget. HEFs Bente Sandvig er fornøyd med at regjeringen ikke ville selge unna de små endringene de tross alt foreslår. (24.4.2008)

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2011 kl 12:14

Kunnskapsminister Bård-Vegar Solhjell har denne uka jobbet med å få til et bredt forlik på Stortinget om KRL-saken. Årsaken er at man ønsker et robust vedtak som ikke bare blir endret igjen i neste stortingsperiode. Regjeringen vil ha ro om faget.

I går ble det klart at forhandlingene har brutt sammen. KrF fikk dermed ikke gjennomslag for sine krav om å avvise de foreslåtte KRL-endringene fordi skolens formålsparagrafer nå blir endret. slik blant annet Sidsel Lied tidligere har argumentert for i Fritanke.no. Partiet har spesielt protestert mot at K-en (dvs. "kristendom") i fagnavnet skal fjernes, og at det ikke lenger skal være noe krav om at minst 55 prosent av undervisningstiden skal brukes til kristendom.

Dagrun Eriksen fra KrF uttaler til Vårt Land at sammenbruddet i forhandlingene er beklagelig for faget, skolen og regjeringen. Men hun mener at de rødgrønne må ta ansvaret selv.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell selv er svært fåmælt etter sammenbruddet.

- Jeg har ingen kommentar til det som har skjedd, bortsett fra å slå fast at vi ikke kunne bli enige, sier han til Vårt Land.

Fornøyd med at KrF ikke fikk gjennomslag
Dette betyr sannsynligvis at regjeringen kommer til å legge fram det opprinnelige forslaget til endringer (RLE-faget), og så få vedtatt dette med vanlig simpelt flertall, muligens med støtte fra noen av de andre opposisjonspartiene.

Dette er en utgang HEFs fagsjef Bente Sandvig er fornøyd med tross alt.

- Jeg fryktet lenge at regjeringen kom til å selge unna de små forbedringene de tross alt foreslår, for å tekkes KrF. Men nå later det altså til at de har stått på sitt. Det er jeg fornøyd med, sier hun.

Sandvig understreker imidlertid til at regjeringens forslag er langt fra godt nok.

- Forslaget sikrer ikke godt nok mot at det kan skje kristen forkynnelse også i det framtidige RLE-faget, sier hun. Da forslaget til nytt fag ble lagt fram i desember i fjor kalte hun forslagene "et nytt lag kosmetikk".

Sandvig poengterer at det er to retninger saken kunne ha gått, som begge hadde vært menneskerettslig akseptable. Den første er å beholde den kristne dominansen i faget som KrF ønsker seg, men samtidig åpne for fullt fritak. Den andre er å ha et reelt likestilt, pluralistisk og objektivt fellesfag.

- Det som Norge ikke kan gjøre, og som KrF tydeligvis ønsker seg, er å ha et obligatorisk fag der kristendommen internaliseres som "vår religion", sier Sandvig.

- Er det ikke et poeng at mye av Strasbourg-domstolens kritikk mot KRL-faget faller bort når den kristne formålsparagrafen fjernes?

- Formålsparagrafen var et viktig premiss i KRL-dommen, men domstolen kritiserte langt flere ting. Fagets sterke overvekt av kristendom og måten dette ble undervist på var også sentrale i kiritikken, sier hun.