Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Midt på campusen til det prestisjetunge Stanford University i California ligger det en stor kirke. Forskning tyder på at universitetets kristne går like mye i kirken som amerikanere med kortere utdannelse.
 Foto: Even Gran

Midt på campusen til det prestisjetunge Stanford University i California ligger det en stor kirke. Forskning tyder på at universitetets kristne går like mye i kirken som amerikanere med kortere utdannelse. Foto: Even Gran

Folk med lang utdannelse er mindre religiøse

Men hvis man først er kristen, spiller ikke utdannelse noen rolle for hvor aktiv man er.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2017 kl 11:51

En ny analyse fra Pew Research Center i USA ble offentliggjort i dag. Den viser at folk med lang utdannelse i USA er mindre religiøse enn folk med kortere utdannelse. Analysen er gjort på grunnlag av den store U.S. Religious Landscape Study som ble gjennomført våren 2015.

Analysen viser at over ti prosentpoeng færre blant de med lang utdannelse sier de tror på Gud med absolutt sikkerhet. Også tallene for hvor ofte man ber og hvor viktig man mener religion er, får høyere score blant de med kortere utdannelse sammenlignet med de med lengre utdannelse.

Det er også klart høyrere andel blant de med lang utdannelse som erklærer seg som ateister eller agnostikere. Elleve prosent av de med universitetsgrad sier ja til dette, mot bare fire prosent blant de i den korteste utdanningskategorien (videregående skole eller kortere).

Tallene for religion i USA er fortsatt høye, sammenlignet med Europa. Godt over halvparten (55 prosent) også blant amerikanerne med lang utdannelse svarer at de tror på Gud med absolutt sikkerhet.

Religiøs tro og praksis svekkes jo lengre utdannelse du har, men nivået i USA ligger fortsatt høyt sammenlignet med mange land i Europa.

Religiøs tro og praksis svekkes jo lengre utdannelse du har, men nivået i USA ligger fortsatt høyt sammenlignet med mange land i Europa.

De med aller kortest utdannelse klart mer religiøse

Pew Research Center melder at mønsteret er omtrent det samme også hvis man gjør utdanningskategoriene mer nyanserte, og for eksempel skiller mellom de som har bachelorgrad fra de med master eller doktorgrad, eller hvis man skiller mellom de som har fullført videregående skole (high school) fra de som ikke har det.

Faktisk skiller de med aller kortest utdannelse seg ut som å spesielt høye tall på religiøs tro og praksis, noe som støtter antagelsen om at lang utdannelse henger sammen med lavere religiøsitet, melder Pew.

Betydningen av religion i den enkeltes liv svekkes klart med utdannelse. Spesielt tydelig blir trenden når man deler opp på flere utdanningskategorier.

Betydningen av religion i den enkeltes liv svekkes klart med utdannelse. Spesielt tydelig blir trenden når man deler opp på flere utdanningskategorier.

Samme mønster gjelder ikke blant kristne

Undersøkelsen viser også at dette mønsteret ikke gjelder de som erklærer seg som troende kristne. Her er ikke utdannelse noen klar indikator på hvor ofte man ber, hvor sterkt man tror på Gud eller hvor ofte man går i kirken.

Omtrent like mange i de tre utdanningskategoriene ber, går i kirken, mener religion er viktig og tror med absolutt sikkerhet. Når det gjelder kirkegang kommer faktisk høyt utdannede kristne bedre ut enn kristne med kortere utdannelse.

Blant amerikanere som definerer seg som kristne, var det ikke så store forskjeller mellom folk med lang og kort utdannelse.

Blant amerikanere som definerer seg som kristne, var det ikke så store forskjeller mellom folk med lang og kort utdannelse.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus