Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fjell skole i Drammen ligger midt i drabantbyen Fjell på sørsida av Drammenselva. 80 prosent av elevene er minoritetsspråklige.

Fjell skole i Drammen ligger midt i drabantbyen Fjell på sørsida av Drammenselva. 80 prosent av elevene er minoritetsspråklige.

Fjell skole i Drammen får Humanistprisen

#Fjell skole i Drammen får Humanistprisen 2008 for sitt arbeid med antirasisme og vennskap på tvers av nasjonstilhørighet. - Dette er svært overrasken...

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2008 kl 12:24

Fjell skole i Drammen får Humanistprisen 2008 for sitt arbeid med antirasisme og vennskap på tvers av nasjonstilhørighet. - Dette er svært overraskende og gledelig, sier rektor Jan Moen.

Tekst: Even Gran
Publisert: 2.9.2008

Humanistprisen 2008 går til Fjell skole i Drammen. Skolen får prisen for sitt arbeid for antirasisme, vennskap over nasjonstilhørighet og for sitt holdningsskapende arbeid, heter det i pressemeldingen fra Human-Etisk Forbund.

HEF slår fast at Fjell skole ikke ser det flerkulturelle miljøet som et problem, men som en ressurs.

- Ulikhet er normen, vi ønsker å verdsette og løfte fram ulikheten. Respekt for ulikhet er grunnlaget for toleranse, heter det i et sitat på skolens nettsider som HEF viser til.

Pressemeldingen slår videre fast at Fjell skole er kjent for å bruke dramaaktiviteter i sitt holdningsskapende arbeid.

- Gjennom sang og dans og med sine ulike flagg, viser elevene mangfold og tilhørighet, skriver HEF.

Snuoperasjon startet i 1985

Rektor ved Fjell skole, Jan Moen, er svært fornøyd med tildelingen.

- Det er svært overraskende og gledelig med en slik påskjønnelse, sier han.

Moen forteller at arbeidet skolen nå får Humanistprisen for, startet allerede for over 20 år siden.

- På midten av 80-tallet så vi at antallet minoritetsspråklige elever var i ferd med å overstige antallet norskspråklige elever. Vi satte oss ned og funderte på hva vi skulle gjøre, og skjønte fort at vi måtte se dette som en ressurs, sier han til Fritanke.no.

Moen forteller at skolen bestemte seg for å bruke mangfoldet på skolen til å forberede elevene på en mangfoldig og stadig mer globalisert verden.

- Jeg tror årene som har gått siden da, har vist at dette var en riktig tanke. Jeg tror man er bedre rustet til å møte en flerkulturell og mangfoldig verden som voksen hvis man har har vært vant til å leve med et slikt mangfold gjennom oppveksten. Når man lærer å praktisere toleranse fra ung alder, blir man også mer tolerant som voksen. Slik sett er det en stor ressurs å ha gått på Fjell skole, sier Moen.

80 prosent minoritetsspråklige
Fjell skole er en barneskole med om lag 580 elever. Nær 80 prosent er minoritetsspråklige og nær 30 forskjellige land er representert. Rundt en tredel av de ansatte er tospråklige.

Fjell skole har også en mottaksgruppe for nyankomne minoritetspråklige barn. Dette er barn som er mellom 10 og 12 år som kommer til Drammen kommune og skal begynne på skolen. Etter om lag ett år begynner disse barna på sine hjemmeskoler.

Overrekkes i Stavanger

Humanistprisen deles ut annethvert år. I 2006 var det Bernt Hagtvet som fikk prisen. Tidligere år har Eva Joly, Odd Børretzen og Karen-Christine Friele fått prisen.

I statuttene for prisen står det at "Human-Etisk Forbunds pris utdeles til enkeltperson, gruppe eller organisasjon som bidrar til fremme av de humanistiske idealer og prinsipper i FNs menneskerettighetserklæring".

Prisen består av en pristavle og 50.000 kroner.

Humanistprisen blir overrakt i Stavanger til helga. Rektor Jan Moen vil motta prisen på vegne av Fjell skole, og den blir overrakt av HEFs styreleder Åse Kleveland.

Fjell skole kommer selv til å feire Humanistprisen på FN-dagen den 24. oktober.