Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Birgitte Thorsnes Meyer (15) fra Bergen og Elisabeth Øien (18) fra Harstad synes ikke konspirasjonsteorier bare er morsomt.

Birgitte Thorsnes Meyer (15) fra Bergen og Elisabeth Øien (18) fra Harstad synes ikke konspirasjonsteorier bare er morsomt.

- Fint å bli utfordret til å tenke selv

- Vi synes det er fint at vi utfordres til å begrunne hvorfor det humanistiske livssynet er det beste for oss, sier Birgitte Thorsnes Meyer (15) og El...

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2007 kl 13:54

- Vi synes det er fint at vi utfordres til å begrunne hvorfor det humanistiske livssynet er det beste for oss, sier Birgitte Thorsnes Meyer (15) og Elisabeth Øien (18).

Tekst: Even Gran
Publisert: 15.8.2007

Jentene er to av rundt 50 deltagere mellom 15 og 26 år som denne uka deltar på en sommmerleir for unge humanister på Tjøme. Torsdag skal deltagerne stifte en ny, landsdekkende ungdomsorganisasjon for humanister.

- Endelig kommer det et humanististisk ungdomstilbud for hele landet, og ikke bare for de som bor i Oslo og Akershus, sier Birgitte og Elisabeth.

De to jentene håper den nye ungdomsorganisasjonen blir slagkraftig og stor, men vet ikke hvor mye tid de selv får tid å bruke.

- Slikt kan jo bli ganske tidkrevende, så vi har ikke helt bestemt oss ennå, sier de.

Birgitte og Elisabeth setter pris på at tvinges til å tenke selv, og begrunne sitt eget livssyn.

- Det er bra at vi tvinges til å begrunne overfor oss selv og andre hvorfor vil er humanister. Det er kanskje en del her som ikke har tenkt godt nok gjennom dette, tror de.

Konspirasjonsteorier er ikke bare morsomt

Birgitte og Elisabeth likte også opplegget rundt konspirasjonsteorier, der deltagerne ble utfordret til å lage sine egne konspirasjoner.

- Konspirasjonsteorier seg selvsagt morsomt, og det var artig å lage sin egen. Men jeg er også glad for at det kom et foredrag etterpå om at konspirasjonteorier har ledet til en rekke folkemord og overgrep opp gjennom historien. Så det er ikke bare morsomt heller, sier Birgitte.

I slekt med Kristian Horn

De to synes det burde vært reklamert bedre for sommerleiren i forkant.

- Den eneste grunnen til at jeg er her, er at jeg fant en liten grønn lapp i postkassa. Hvis jeg ikke hadde fått den, hadde jeg ikke visst om opplegget, sier Elisabeth.

- Ja, det er sant. Jeg har mange venner jeg tror ville ha meldt seg på hvis de bare hadde visst om det, føyer Birgitte til.

De to jentene føler begge at de selv har kommet fram til et humanistisk livssyn uten å bli presset av noen, men Elisabeth må medgi at hun er en smule arvelig belastet.

- Bestemoren min var faktisk søskenbarnet til Kristian Horn (HEFs grunnlegger), forteller hun.