Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Filosofiens dag er et gratis arrangement, åpent for alle.
 Foto: Istockphoto

Filosofiens dag er et gratis arrangement, åpent for alle. Foto: Istockphoto

Inviterer til åpent arragement lørdag 17. mars:

Filosofiens dag for første gang i Oslo

– Nysgjerrighet er den eneste forutsetningen for deltakelse, slår initiativtaker og filosofisk praktiker Haakon Gaukstad fast. Filosofisk praksis handler om å gjenoppvekke filosofens vesen; samtalen med vanlige mennesker. Tanken er at filosofi er en sentral del av det meningsfylte liv. (16.3.2012)

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2012 kl 19:50

Lørdag 17. mars arrangeres Filosofiens dag for første gang i Oslo. Arrangør er Norsk selskap for filosofisk praksis, stedet er Humanismens hus og arrangementet er gratis og åpent for alle. Initiativtaker Haakon Gaukstad håper på mange gjester i alle aldre og med ulik bakgrunn.

– Målet er å dele den flotte erfaringen det er å filosofere sammen med andre. Vi går inn for å skape en lav terskel, der nysgjerrighet er den eneste forutsetningen for deltakelse, forklarer han.

Gaukstad og hans kolleger tror mange ønsker å filosofere, og ønsker å legge til rette for eksistensiell undring i hverdagen. Filosofi dreier seg om spørsmål knyttet til eksistens, kunnskap, språk, fornuft og verdier. En sentral tanke bak Filosofiens dag og filosofisk praksis, er at filosofi er en del av et meningsfullt liv – ikke bare et fag. De filosofiske praktikerne ønsker å engasjere folk i en livsnær dialog, der alle kan delta med sitt språk og sine livshistorier, ifølge Gaukstad.

Å tenke på nye måter

– Vi tilbyr både gruppesamtaler, såkalte filosofiske kafeer, der deltakerne sammen søker en felles forståelse av temaet. Alternativt kan du melde deg på en filosofisk samtale en-til-en, med en filosofisk praktiker, forteller initiativtakeren.

Under filosofiens dag, som har program mellom klokka 12 og 21, tilbys både filosofiske kafeer og sokratiske dialoger der publikum er med på å bestemme tema, og samtaler med fastsatte tema. Eksempler på tema fra programmet er musikk, barn, arbeid, livskrise, lykke og selverkjennelse.

– Jeg håper folk kaster seg utpå, og deltar i samtalen, sier Gaukstad.
– Du trenger ikke være spesielt belest eller flink med ord, men du må være villig til å revurdere dine vante forestillinger. Det handler om å lære seg å tenke på nye måter. I en filosofisk samtale er alle stemmeberettigede, og vi legger opp til å skape store, inkluderende rom.

Gaukstad påpeker at det ikke alltid er like lett å filosofere på egen hånd, og mange lever hektiske og kanskje rutinepregede liv. Gamle tankemønstre slår rot, og filosofen slår fast at vi ofte tenker bedre, mer kritisk og kreativt, i samtale med andre. I en større sammenheng håper Gaukstad at filosofi skal bli mer utbredt i det offentlige, der debatten i dag står i sentrum, og målet er å overbevise andre om at ens eget verdensbilde er det riktige.

Utgangspunkt i egne erfaringer

– Kort fortalt handler filosofisk praksis om å benytte seg av filosofiens perspektiv for å utvide egen horisont, og reflektere over sitt eget liv, sier Kaja Melsom, filosofisk praktiker og rådgiver for Human-Etisk Forbund.

Melsom ser fram til lørdagens arrangement, og tror mange vil ha glede av filosofisk samtale.
– Det er noe annet enn å gå til psykolog, der utgangspunktet er terapi og du skal kureres for noe. I samtale med en filosofisk praktiker er målet å lære mer om deg selv, og se din egen tenkning klarere. Det kan også ses i et dannelsesperspektiv eller som selvutvikling, der den filosofiske praktikeren setter opp et speil, basert på dine innspill om personlige erfaringer eller eksistensielle spørsmål.

Filosofen anbefaler spesielt publikum å reservere individuelle konsultasjoner med filosofiske praktikere i løpet av dagen. Det ligger en liste i resepsjonen over praktikere som tilbyr slike en-til-en-samtaler.

– Hva du eventuelt velger å gjøre med speilbildet du møter i samtalen, er opp til deg – det er ingen føringer på ønsket resultat av filosofisk samtale, utover økt selvinnsikt, forklarer Melsom, og minner om et sitat tilskrevet Sokrates; ”et liv som ikke undersøkes, er ikke verdt å leve”.

Møt opp på Humanismens hus i St. Olavs gate 55, mellom klokka 12 og 21.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus