Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sømna kommune er en liten kommune som ligger helt sør i Nordland, nesten på grensen til Nord-Trøndelag.

Sømna kommune er en liten kommune som ligger helt sør i Nordland, nesten på grensen til Nord-Trøndelag.

Får ikke ha konfirmantundervisning i skoletida

Sømna kommune i Nordland får ikke lov til å ha kirkelig konfirmantundervisning i skoletida. Fylkesmannen i Nordland har overprøvd vedtaket i kommunestyret.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.11.2008 kl 14:30

Sømna kommune vedtok 4. september at Vik ungdomsskole i kommunen skal få lov til å arrangere kirkelig konfirmantundervisning i skoletida. Forslaget ble vedtatt med ni mot åtte stemmer.

Konfirmantundervisning i skoletida er bare lovlig hvis det foreligger "særlige forhold", ofte knyttet til skyssproblemer.

Fylkesmannen i Nordland bestemte seg for å undersøke om Sømna kommune hadde god nok begrunnelse for vedtaket sitt, og dermed om vedtaket var lovlig.

Ikke gode nok grunner

Konklusjonen fra Fylkesmannens gjennomgang er at Sømna kommune ikke har hatt sterke nok grunner til å tillate konfirmantundervisning i skoletiden.

- Det foreligger ikke særlige grunner til å la konfirmasjonsundervisningen foregå i skoletiden. Sømna kommunes vedtak oppheves og kommunen må treffe nytt vedtak i saken, heter det i brevet fra Fylkesmannen i Nordland.

Nå skal saken opp på nytt til behandling i kommunestyret onsdag 5. november.

I siste runde stemte Arbeiderpartiets seks representanter sammen med Fremskrittspartiet og en representant fra Senterpartiet mot flertallet, melder Helgeland Arbeiderblad.

- Det er viktig at kirke og skole holdes separat. Det er bra at det forvaltningsorganet som er satt til å overvåke lovligheten av slike vedtak gjør jobben sin, sier skolerådgiver Hans Christian Nes i Human-Etisk Forbund.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook