Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Pakistans innenriksminister Chaudhry Nisar Ali Khan under et møte med USAs utenriksminister John Kerry i februar 2015. Nå hevder han at Facebook har gått med på Pakistans sensurkrav.
 Foto: Wikimedia commons @ U.S. Department of State

Pakistans innenriksminister Chaudhry Nisar Ali Khan under et møte med USAs utenriksminister John Kerry i februar 2015. Nå hevder han at Facebook har gått med på Pakistans sensurkrav. Foto: Wikimedia commons @ U.S. Department of State

Facebook har blokkert 62 «blasfemiske» sider, hevder Pakistan

Ingen kommentar fra Facebook så langt.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.04.2017 kl 13:32

I mars beordret statsminister i Pakistan, Nawaz Sharif, Facebook til å fjerne alle sider regimet anser for å være «blasfemiske», meldte Reuters i slutten av mars. Dette førte til et møte mellom Pakistan og Facebook i slutten av måneden.

I slutten av mars skal 45 Facebook-sider har blitt fjernet. Dette skal en representant fra Facebook ha sagt til Pakistans ambassadør i USA.

Det er Pakistans innenriksminister Chaudhry Nisar Ali Khan som hevdet dette under en pressekonferanse i slutten av mars.

Khan fortalte også på pressekonferansen om et brev myndighetene skal ha fått fra Facebook, der de angivelig forsikrer Pakistan om at de «tar landets bekymringer svært alvorlig».

Innenriksministeren er godt fornøyd med svaret fra Facebook.

– Det er veldig bra at Facebook på høyeste nivå nå har svart og at de tar denne saken alvorlig, understreket han overfor pressen, ifølge Reuters.

Tidligere i mars uttalte Khan at alle sosiale medier som ikke blokkerer «blasfemi», vil utestenges fra landet. Data fra Facebook viser at de har mellom 25 til 30 millioner aktive brukere i Pakistan. Instagram og Twitter er også mye brukt.

I Pakistan kan man dømmes til døden for å ha «fornærmet Islam eller den hellige profeten».

Samarbeider med andre land for å stoppe «blasfemi»

Innenriksminister Khan forteller ifølge avisa Dawn at Pakistan har fått 27 andre muslimske land med på å ta opp saker av denne typen med Facebook, samt at Pakistan nylig har arrestert tre personer, hvorav to «er direkte involvert i å poste blasfemisk innhold» - trolig Ayaz Nizami og flere andre som har blitt truet på livet av en omfattende hetskampanje på nettet.

Khan forteller videre Pakistan har ansatt 25 personer for å lete etter «blasfemi» på nettet, og at staten så langt har slått til mot 40 nettsteder.

Ingen kommentar eller tilbakevisning fra Facebook

Facebook har ikke kommentert påstandene fra pakistanske myndigheter. I lista over offisielle pressemeldinger fra selskapet ligger det ikke noe dementi av de mye spredte påstandene fra pakistanske myndigheter om at Facebook har akseptert å slette «blasfemiske sider».

I de tre ukene som har gått siden utspillet fra Pakistans innenriksminister, har det ikke skjedd noe i forholdet mellom Facebook og Pakistan som har blitt rapportert i mediene.

Det har imidlertid blitt utført et brutalt lynsjedrap på den pakistanske studenten Mashal Khan, kun på grunnlag av rykter blant medstudenter. Myndighetene fant senere ut at han ikke hadde gjort seg «skyldig i blasfemi», noe som har ført til en viss grad av selvransakelse i landet.

I går meldte Reuters om tre burkakledde kvinner som nylig har drept en mann de mente hadde begått «blasfemi» for så lenge som tretten år siden, i 2004.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus