Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den internasjonale humanistbevegelsen mener svaret på det hensynsløse massedrapet i Paris i helgen må være mer menneskelighet og frihet.
 Foto: Wikimedia commons: @Chris93

Den internasjonale humanistbevegelsen mener svaret på det hensynsløse massedrapet i Paris i helgen må være mer menneskelighet og frihet. Foto: Wikimedia commons: @Chris93

Paris-terroren:

– Et angrep på det multikulturelle, sekulære samfunnet

– Vi må besvare volden med de verdiene som ekstremistene hater, heter det fra IHEU. Den internasjonale humanistbevegelsen slutter seg til fordømmelsene av terroren.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.11.2015 kl 12:39

Reaksjonene på terrorangrepet i Paris fra den internasjonale humanistbevegelsen, er entydige.

– Ikke la morderne vinne. Nyt livet! Ikke bare i Paris, men også i Beirut, Syria og alle andre steder som rammes av hensynsløs religiøs ekstremisme, heter det i en uttalelse fra British Humanist Association.

Britene slår fast at angrepet, på alle måter, var et angrep på multikulturalisme – et angrep på hvordan mennesker søker lykke utenfor å være bundet av krav til religiøs underkastelse.

– Det var et angrep på den sekulære, opplyste ånden som omgir det varierte og pulserende livet i Paris, heter det i pressemeldingen.

Føler med alle som rammes av terror

Den humanistiske verdensorganisasjonen IHEU er opptatt av å skille terroristene fra vanlige muslimer. De slår fast at vi må besvare terroren med verdier voldelige jihadister hater, slik at det blir mulig å skille ekstremistene fra de vanlige menneskene som deler religionen terroristene påberoper seg.

– Vi må legge grundige, rasjonelle vurderinger og til grunn, slik at vi kan arbeide sammen som et internasjonalt samfunn for å slutt på den lidelsen terroristene skaper. Vi må være tydelige i vår kamp for at menneskelighet og håp skal vinnne over hat og frykt, sier IHEU-president Andrew Copson en pressemelding.

Han understreker at IS er et kroneksempel på en anti-menneskelig ideologi.

– De påstår at de bygger en stat, men den er basert på uvitenhet og ondskap, på tvang, voldtekt og mord. Så, når det internasjonale samfunnet jobber for å minske trusselen de utgjør overfor alle, så later de som om de er de som forfulgte offer. Og så bruker de tvang og krav om underkastelse for å instruere enkeltmennesker og grupper til å utføre disse hensynsløse, meningsløse og feige overgrepene, slår Copson fast.

IHEU lister opp alle angrep IS har blitt knyttet til, og fordømmer alt dette på det sterkeste.

Human-Etisk Forbund: Et angrep på våre felles verdier

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, understreker at terroren i Paris, rammer hjertet av Europa.

– Våre tanker går ut til alle de rammede, til venner, til familie og til alle franskmenn som nå går rundt med en klump i magen og er redde for neste angrep, sier hun i en pressemelding.

Mile mener terroristene ønsker å ta fra oss frihetene våre; friheten til å nyte livet uten frykt, friheten til å gå på konsert, se en fotballkamp eller sitte på cafe uten å se seg over skulderen.

– Husk at Frankrike er opprinnelsen til opplysningstiden og viktige fellesverdier som frihet, likhet og brorskap, heter det i utspillet fra Kristin Mile.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.