Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanist Forlag-forfatter Erik Tunstad har fått Språkprisen for bokmål, 2012.
 Foto: Humanist Forlag

Humanist Forlag-forfatter Erik Tunstad har fått Språkprisen for bokmål, 2012. Foto: Humanist Forlag

Erik Tunstad får Språkprisen 2012

Språkprisen 2012 i bokmål går til Erik Tunstad for bøkene Darwins teori og Juks. Begge utgitt på Humanist forlag.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2012 kl 16:34

Hvert år deler Språkrådet ut en pris for fremragende bruk av norsk i sakprosa, en for bokmål og en for nynorsk. I dag ble vinnerne for 2012 offentliggjort, og prisen for bokmål går til Erik Tunstad – forfatter på Humanist forlag og medstifter av Foreningen Skepsis.

Tunstad får prisen for bøkene Darwins teori – 400 år med evolusjon (2009) og Juks: hvordan forskere svindler – og hvorfor det ikke er så farlig (2011) – begge utgitt på Humanist forlag som er heleid av Human-Etisk Forbund.

I 2009 kom boka Darwins teori gjennom nåløyet det er å bli kjøpt inn av innkjøpsordningen for norsk sakprosa.

– En stor inspirasjon

Erik Tunstad er naturlig nok gledelig overrasket over å få en slik anerkjennelse.

– Jeg ble nesten sjokkert da jeg fikk vite det. Jeg får ikke alltid like mye oppmerksomhet for det jeg gjør, så dette er en stor anerkjennelse og inspirasjon, sier han til Fritanke.no.

Erik Tunstad er en av Norges mest kjente skeptikere, og er en av stifterne bak Foreningen Skepsis. I tillegg til de to bøkene han nå får prisen for, har han gitt ut boka «Fra skapelse til design: Religion i kamp mot Darwin». Den kom i 2004.

Tunstad har jobbet som forskningsjournalist og programleder i NRK radio. I dag er han høgskolelektor ved Høgskolen i Vestfold. Tunstad er utdannet biolog.

– Hvorfor tror du at du har fått prisen?

– Det får andre vurdere, men jeg setter stor pris på at mitt bevisste arbeid med språket nå blir anerkjent. Jeg prøver å skrive i skjæringspunktet mellom et faglitterært og et skjønnlitterært språk. Jeg jobber mye med det, så det er selvsagt en stor oppmuntring å få denne anerkjennelsen, sier han.

Tunstad ser på språket som et verktøy og en levende organisme.

– Språket er et verktøy for å kommunisere mening. Jeg skriver slik jeg synes det fungerer. Jeg har altså en ganske funksjonalistisk forståelse av språk, og ser det ikke i noen særlig grad som en kunstform i seg selv. Jeg har heller ingen overordnede språkpolitiske føringer. Språket skal være konsekvent innen en tekst, men jeg skifter gjerne litt på hvor konservativt eller radikalt jeg skriver fra tekst til tekst. Det går litt i bølger. Den eneste språklige kjepphesten jeg har, er at jeg hater orddelinger, understreker han.

Tunstad legger til at han har fått mange gode tilbakemeldinger fra leserne på språket i bøkene. Likevel aner han ikke hvem som har nominert ham til prisen.

– Verken kjæresten min eller forlaget sier at de har nominert meg, så jeg aner ikke hvem det er, sier den ferske språkprisvinneren.

Marta Norheim vant nynorskprisen

Språkprisen 2012 for framifrå bruk av nynorsk går til Marta Norheim for bøkene Røff guide til samtidslitteraturen (2007) og Friksjonar. Essay frå kulturelle grenseområde (2011).

Les Språkrådets begrunnelse for begge pristildelingene

Les talen til styreleder i Språkrådet, Ottar Grepstad

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus