Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Omslaget til den engelske utgaven av "A Life Less Ordinary".

Omslaget til den engelske utgaven av "A Life Less Ordinary".

En stemmeløs snakker ut på Humanist forlag

Humanist forlag har nettopp sikret seg rettighetene til indiske Baby Halders selvbiografi. I "A Life less Ordinary" er det den unge, fattige hushjelpe...

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2006 kl 15:39

Humanist forlag har nettopp sikret seg rettighetene til indiske Baby Halders selvbiografi. I "A Life less Ordinary" er det den unge, fattige hushjelpen nederst på rangstigen som selv forteller historien om sitt liv.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert 31.10.2006

Baby Halder ble forlatt av mora i tidlig alder, fysisk mishandlet av faren, giftet bort som 12-åring til en mann som var dobbelt så gammel som henne og som også mishandlet henne, og som 14-åring fødte hun sitt første barn.

Hennes historie er langt fra unik. Det som gjør den litt annerledes er at hun klarer å skaffe seg lønnet arbeid og slik klarer å bryte ut av ekteskapet og ta med seg sine barn på jakt etter et bedre liv. Det som gjør den unik er at hun selv skriver denne fortellingen om sitt liv. Tilfeldighetene ville det slik at én av dem hun var vaskehjelp hos, en pensjonert professor med flere hyllemeter med bøker, oppdaget hennes leselyst og oppmuntret henne til å skrive sin selvbiografi.

En notis i Ny tid gjorde Bente Pihlstrøm i Humanist forlag oppmerksom på boka, som kom ut på engelsk på Penguin India tidligere i år og har fått stor oppmerksomhet både i India og i Europa.

- Vi gir ut denne boka fordi det er en bra og viktig bok. Vi får høre livshistorien til en kvinne fra en gruppe som vanligvis er uten stemme, nemlig den indiske underklassen. Men det er ikke en vanlig lidelseshistorie. Det er Baby Halders egen historie, fortalt av henne selv, forteller Pihlstrøm.

- Hun forteller beskjedent og usentimentalt sin sterke historie. Når hun forteller om de fæleste omstendighetene skifter hun til tredjeperson. Historien er fortalt med en blyghet som gjør at du skjønner at dette også er vanskelig å sette ord på. Men Baby er ikke et offer, hun er utrolig tøff. Du tror ikke det er mulig å overleve det hun har gjennomlevd, sier Pihlstrøm om leseropplevelsen.

Boka kommer på norsk i april 2007.

Les mer om Humanist forlag her.