Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Inger Enger krever økt valgoppslutning i kirkelige valg før Sp kan gå for statskirkeforliket. Foto: Sp

Inger Enger krever økt valgoppslutning i kirkelige valg før Sp kan gå for statskirkeforliket. Foto: Sp

En snubletråd under hele statskirkeforliket?

#Inger Enger bekrefter at Sp vil stille klare krav til resultatene av demokratireformen i kirken. Øker ikke valgoppslutningen nok, går Sp imot. Får de...

Publisert:

Sist oppdatert: 15.04.2008 kl 12:10

Inger Enger bekrefter at Sp vil stille klare krav til resultatene av demokratireformen i kirken. Øker ikke valgoppslutningen nok, går Sp imot. Får de med seg Ap velter hele forliket.

Tekst: Even Gran
Publisert: 15.4.2008

- Vi krever en reell forbedring i det kirkelige demokratiet, blant annet i form av økt valgdeltagelse. Hvis vi ikke er fornøyd i 2012 kommer vil til å gå imot, sier Sps stortingsrepresentant Inger Enger til Fritanke.no.

Hun legger til at dette er noe også Ap har gått for. Dermed er det en helt reell mulighet for at forliket velter i 2012 hvis ikke demokratireformen gir gode nok resultater, bekrefter hun.

Enger vil ikke tallfeste hvor høy valgdeltagelsen bør bli, men sier at den må økes betraktelig fra dagens tre-fire prosent før Sp blir fornøyd.

- Vi har lovt at vi skal styrke båndene mellom folk og kirke. Det betyr at vi er nødt til å måle reformen på de konkrete resultatene den frambringer, slår hun fast.

Enger poengterer at det nå er opp til kirken om det blir noen endringer i statskirkeordningen i det hele tatt.

- Kirken har en stor jobb for å bevise at de mener alvor med demokratireformen. De er nødt til å innføre direktevalg på kandidater, gi velgerne reelle valgmuligheter og disse strukturelle tingene som kreves i forliket. Så får vi evaluere resultatene. Hvis de ikke er gode nok, kan vi ikke gå for det, sier Enger.

- På pressekonferansen på torsdag sa Dagrunn Eriksen fra Krf at hun var glad for at forliket ikke inneholder noen konkrete krav til resultater. Hva tenker du om det?

- Dette skyldes nok at vi har ulike syn på hvordan denne reformen skal evalueres. Men realiteten er at dette ikke er bestemt ennå. Slik jeg ser det kan vi ikke unngå å evaluere også resultatene av reformen, sier Enger.

- Er det fristende for deg å stille veldig strenge krav til demokratireformen som blir vanskelig å innfri, slik at Sp får bevart statskirken som i dag?

- Nei, når Sp har gått med på dette er det selvsagt med håp om at vi skal lykkes, sier Enger.

Ap vil også se på resultatene

Slik Stortinget høyst trolig vil være sammensatt også etter valget i 2009, er det ikke nok at bare Sp går imot reformen. De må også ha med seg Ap for å få et sperrende mindretall (minst 33 prosent).

Stortingsrepresentant Torfinn Opheim fra Ap bekrefter overfor Fritanke.no at også de vil vurdere resultatene av demokratireformen i kirken før de bestemmer seg for om de skal gå for forliket i 2012.

- Det står i forliket at demokratireformen skal evalueres. En slik evaluering vil selvsagt være politisk, og da er det helt naturlig også å ta for seg resultatene av reformen, sier Opheim.

Han er imidlertid mer rund i formuleringene rundt dette enn Enger.

- Jeg er ikke i tvil om at for eksempel valgoppslutningen vil øke når vi innfører de tiltakene som er nevnt i forliket. Dette har vi gode eksempler på fra ulike forsøksordninger rundt om. Så jeg føler meg ganske sikker på at dette kommer til å gå bra. Jeg tror kirken kommer til å sette alle kluter til for å få til dette, sier han.

Opheim understreker også at "vurdering av resultatene" handler om mer enn bare å se på valgoppslutningen.

- Det også et viktig selvstendig mål å øke den demokratiske legitimiteten til de høyere nivåene i kirken. Selv om det altså skulle være få som har stemt, så er det viktig at de som tross alt stemmer faktisk bestemmer direkte hvem som skal sitte i disse organene. Det er derfor et helt klart krav at kirken innfører direktevalg, sier han.

Opheim utelukker likevel ikke at Ap kan komme til å stemme mot kirkeforliket etter evalueringen i 2012, slik også kirkeminister Trond Giske har varslet.

Opheim synes imidlertid det er alt for tidlig å spekulere i dette.

- Det blir feil å ha bastante oppfatninger om dette så kort tid etter at forliket ble lagt fram. Det er altfor mange ting knyttet til evalueringen av denne reformen som er usikre og avhengige av politiske avklaringer, sier han.

Trond Giske er ikke tilgjengelig for kommentarer i dag.

Vil ikke høre snakk om spekulasjoner
Venstres Odd Einar Dørum vil absolutt ikke være med å spekulere i om Ap og Sps reservasjoner kan underminere statskirkeforliket i 2012.

- Jeg synes slett ikke det er noen uklarheter rundt dette. Jeg legger til grunn at alle står sammen om avtalen. Demokratiprosessen er knyttet til tre helt konkrete strukturtiltak. Jeg vil ikke være med å spekulere i om Ap og Sp har sikret seg en retrettmulighet. Alle er for at dette skal gjennomføres, og da forutsetter jeg at det skjer, sier en engasjert Odd Einar Dørum til Fritanke.no.