Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Odd Børretzen ble 86 år. Lørdag 3. november døde den profilerte og folkekjære dikteren.
 Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Odd Børretzen ble 86 år. Lørdag 3. november døde den profilerte og folkekjære dikteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

– En profilert humanist har gått bort

Odd Børretzen døde på lørdag. – Han stilte alltid opp for Human-Etisk Forbund. Det er et stort tap at vi nå har mistet ham, sier Levi Fragell.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.11.2012 kl 11:10

Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Levi Fragell, møtte Odd Børretzen en rekke ganger i forbindelse med arrangementer i regi av forbundet.

– Humanistbevegelsen har mistet en av sine virkelig store profiler her i Norge. Hans rolle i kulturlivet som definert humanist og medlem i Human-Etisk Forbund har vært en styrke for vår sak. Han stilte ofte opp for oss, og betød mye for bredden og mangfoldet i Human-Etisk Forbunds profil, sier Fragell.

"Mild samfunnskritikk mot forstokkede holdninger"

Odd Børretzen fikk Humanistprisen i 2002 for «bidratt til forståelse mellom mennesker gjennom sin lune og ironiske humor». Humanistprisen deles ut av Human-Etisk Forbund til personer eller organisasjoner som «bidrar til fremme av humanistiske idealer og prinsipper i FNs menneskerettighetserklæring».

I begrunnelsen den gangen, skrev priskomitéen at Børretzen hadde bidratt til forståelse mellom mennesker gjennom sin lune og ironiske humor, og at han «formidler en mild samfunnskritikk mot forstokkede holdninger og foreldede tradisjoner på en måte som også har bidratt til å bryte ned overdreven respekt for autoriteter».

Filmatisert livssynsutvikling

Levi Fragell setter spesielt pris på hvordan Børretzen beskriver sin egen livssynsutvikling i boka «Da jeg traff Jesus … med sprettert». Boka har også blitt filmatisert.

Her møter vi en ung og tenksom Børretzen som stiller spørsmål ved det de voksne forteller ham. Blant annet lurer han veldig på hvem denne frelseren Jesus kan være. For å få et glimt av ham, prøver han seg blant annet med sprettert.

– Han og jeg hadde mange sammenfallende barndomsopplevelser, og vi skrev begge bøker om dette, sier Fragell.

Fragell synes ikke nyheten om Odd Børretzens bortgang er overraskende.

– Jeg vet at han har vært alvorlig syk lenge, så det var ikke uventet. Uansett er det trist. Vi får være glade for den tiden vi fikk med ham, sier Fragell.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.