Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEF-styremedlem Baard Thalberg forklarer i et debattinnlegg på Fritanke.no hvorfor Frihetsaksjonen bør nedlegges.

HEF-styremedlem Baard Thalberg forklarer i et debattinnlegg på Fritanke.no hvorfor Frihetsaksjonen bør nedlegges.

- Det ansvarlige er å legge ned Frihetsaksjonen

#- Hvis vi regner inn alle kostnader, inkludert lønn til ansatte, har Frihetsaksjonen gått nærmest i null, tidvis med tap, skriver HEF-styremedlem Baa...

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2008 kl 13:52

- Hvis vi regner inn alle kostnader, inkludert lønn til ansatte, har Frihetsaksjonen gått nærmest i null, tidvis med tap, skriver HEF-styremedlem Baard Thalberg.

Tekst: Even Gran
Publisert: 9.5.2008

Hovedstyrets innstilling til Human-Etisk Forbunds landsmøte om å legge ned Frihetsaksjonen har blant annet ført til en reaksjon fra Kirsten E. L. Elgstøen på Fritanke.nos debattside.

I et svar til Elgstøen i dag forklarer styremedlem Baard Thalberg hvorfor aksjonen bør legges ned. Han skriver at Frihetsaksjonen, som årlig har samlet inn i underkant av en million, i realiteten tidvis har gått med tap.

- Med det kostnadsnivået vi har ligget på, både direkte med anskaffelse og distribuering av materiell og annonsering, samt indirekte kostnader som lønn for våre ansatte, ja så går dette nærmest i null, tidvis også med tap. Det vi altså har gjort er å kaste bort arbeidstid og penger når vi legger økonomiske mål for virksomheten. (...) I en innsamlingsaksjon bør det være et mål å samle inn mer penger enn vi bruker, skriver Thalberg.

Han legger til at aksjonen ikke greier å innfri Innsamlingskontrollens krav om at 65 prosent av innsamlede midler skal gå til formålet, og maksimum 35 prosent kan gå til administrasjon.

- Vi ville hatt behov for å doble det innsamlede beløpet for å kunne fortsette på samme vis som i dag, understreker Thalberg.

Hovedmålet må være penger til India

Tilhengere av Frihetsaksjonen argumenterer gjerne med at aksjonen er et godt pedagogisk virkemiddel for de humanistiske konfirmantene. Dette anerkjenner Thalberg, men konstaterer at dette ikke kan være hovedårsaken til at man arrangerer aksjonen.

- Dette er en bieffekt og ikke formålet med innsamlingen. Hovedformålet er og har vært å skaffe midler til HAMUs (Humanistisk Aksjon for Menneskerettigheter i Utviklingsland) arbeid i India, understreker han.

Thalberg beklager at HEF ikke har greid å få en bærekraftig aksjon på beina.

- Vi, og da mener jeg nesten hele organisasjonen, har ikke vært flinke nok. Vi er rett og slett ikke gode nok på dette. Den halvparten av lokallagene som har stilt opp har også gjort jobben sin, tusen takk til dere. Vi andre klarte ikke å bidra med resten, skriver han.

Thalberg legger til at det fortsatt bør være mulig å fortsette med innsamling i lokal regi til fordel for HAMUs arbeid, for de som ønsker det.

- Og det må gjerne kalles Frihetsaksjonen. Det er et godt navn, skriver hovedstyremedlem Baard Thalberg.