Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Stemmene til ateistvitsene ble avgitt på en skala fra en til tre av en jury bestående av både troende og ikke-troende.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

Stemmene til ateistvitsene ble avgitt på en skala fra en til tre av en jury bestående av både troende og ikke-troende. Foto: Aslaug Olette Klausen

Den beste ateistvitsen:

«Hvorfor kan ikke humanister skaffe seg jobb utenfor ring 1? Fordi at mennesket alltid skal være i sentrum»

Publisert:

«Le av oss!», skrev Humanist-redaktør Didrik Søderlind i sin faste spalte i Vårt Land tidligere i høst. Han utlyste en konkurranse for å kåre den beste ateistvitsen.

Prisutdelingen foregikk i Vårt Lands lokaler i dag, og ble sendt live på vl.no, i tillegg til direkteoverføring på NRK P1Norgesglasset Og vinneren ble Marija Cabuskina med:

«Hvorfor kan ikke humanister skaffe seg jobb utenfor ring 1? Fordi at mennesket alltid skal være i sentrum»

– Den beste vitsen vant, helt klart. Jeg kjente begge de andre som hadde sendt inn i finaleheatet. Men de nådde ikke opp, sier jurymedlem Arnfinn Pettersen etter kåringen.

– Den vokste. Den ble bedre når jeg hørte den andre gang. Den var litt uventet, og den var forløsende rundt et poeng som er litt uhåndgripelig. Det er selvsagt helt uhåndgripelig hver gang en humanetiker drar det kortet med mennesket i sentrum. Det å fleipe om det var deilig, synes jurymedlem og nestleder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.

Kristne underleverte

– Det var favoritten. Men for å være helt ærlig; jeg er litt skuffa. Det skulle vært litt morsommere vitser. Her må det være lov å si at de kristne underleverte, og det sier litt om kristen-, eller anti-ateistisk humor, som jo var det vi skulle frem til her i dag. Det var ikke så imponerende, sier Thomas Seltzer.

Dette synet ble delt av flere av de mange som var møtt frem for å se på kåringen.

– Vi har definitivt mye å gå på. Men som majoritetssamfunn skal man være litt varsom, men jeg håper vi kommer dit hvor vi med frimodighet kan produsere vitser om hverandre, sier Raaum.

Breddeprosjekt

Nyhetsredaktør Magne Henriksen i Vårt Land viser til at det også var dette spaltist Søderlind hadde ønsket å få frem da han utlyste konkurransen. Selv synes han det morsomste var at Vårt Land sto for kåringen, men så var det heller ikke hans favorittvits som vant.

– Jeg synes det er morsomt at Vårt Land kan gjøre et stunt som det her. Det går rett inn i vårt breddeprosjekt, hvor vi skal utfordre det bestående. Det synes jeg vi viser godt med den type stunt vi gjennomfører i dag.

To runder

Det kom inn over 50 bidrag til konkurransen. Et utvalg ble lest opp for juryen av initiativtaker og Vårt Land-spaltisten Søderlind. Vitsene ble bedømt på en skala fra en til tre. For å skille tydeligere ble dette endret til en til fem i finalen. De to andre vitsene i finalen var sendt inn av Svein Longva og Erik Holten. Sistnevntes bidrag ble også lest opp på nynorsk:

«Kvifor slår ikkje Viagra så godt an hos ateistane? Dei har så lita tru på den evige oppståinga»

Longvas vits er så lang at den ikke gjengis her. Det var også juryens begrunnelse for at den ikke nådde helt opp. Den var for omstendelig til å tåle to runder samme dag.

Lettet

Søderlind var mest lettet da det hele var over. Han uttrykte også at han var litt redd for at ateister kan bli for kjedelige, og derfor ikke inspirerer folk til å bli på sitt beste når de skal lage vitser. Seltzer mente imidlertid at det ikke er ateistenes skyld at andre ikke lager verken tørre eller bløte nok vitser om dem.

I juryen satt Thomas Seltzer, ateist, rockestjerne og programleder, Kristin Gunleiksrud Raaum, nestleder i Kirkerådet og leder for Norske kirkeakademier, Sunniva Ferrada fra Human-Etisk Forbund, Warsan Ismail, muslim, student, blogger og spaltist Arnfinn Pettersen fra Human-Etisk Forbund og Morten Sjølli fra Avisen Vårt Land.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.