Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ytringsfriheten har kommet styrket ut av de siste rundene i FNs menneskerettighetsråd. De muslimske landene har trolig også sett hvilken fare som ligger i å legitimere islamisters overgrep mot folk som "fornærmer islam".

Ytringsfriheten har kommet styrket ut av de siste rundene i FNs menneskerettighetsråd. De muslimske landene har trolig også sett hvilken fare som ligger i å legitimere islamisters overgrep mot folk som "fornærmer islam".

FNs menneskrettighetsråd:

De muslimske landene har snudd

Siden 1999 har de muslimske landene fått gjennom FN-resolusjoner mot ”nedsettende uttalelser om religion”. Men nå er det slutt.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2011 kl 12:19

Det kan gå mot lysere tider for ytringsfriheten. Det tyder ihvertfall den siste utviklingen i FNs menneskerettighetsråd på. Siden 1999 har organisasjonen OIC – Den islamske konferanse kjempet og fått flertall i rådet for uttalelser som fordømmer nedsettende uttalelser om religion (defamation of religions).

Støtten til resolusjonene har imidlertid minket år for år, og i år tippet det for første gang i ytringsfrihetens favør. Resolusjonen som ble enstemmig vedtatt i FNs menneskerettighetsråd torsdag i forrige uke nevnte ikke ”nedsettende uttalelser om religion” med et ord. Snarere fordømmes ”intoleranse, diskriminering og vold” mot troende over hele verden.

Organisasjonen Human Rights First mener dette er et stort framskritt fordi resolusjonen nå går inn for å verne individer snarere enn religionene selv.

Den internasjonale humanistunionen IHEU har i mange år jobbet mot OIC-landenes forsøk på å forby religionskritikk. Også de er svært fornøyd med utviklingen.

– Dette er en stor seier for IHEU og de hundrevis av andre organisasjonene som har kjempet mot de tidligere resolusjonene. Det er gledelig at OIC endelig har innsett at de ikke vil vinne fram med den gamle linja, sier IHEUs representant i FNs menneskerettighetsråd, Jack Jeffery.

Reuters melder imidlertid at diplomater fra muslimske land har advart om at de kan komme til å returnere til den gamle linja hvis vestlige land ikke følger opp med et reelt vern av troende.

Mener Pakistan har snudd
Hans Rustad på Document.no tror forklaringen på OIC-landenes vending ligger i Pakistan, landet som mer enn noe annet har kjempet for blasfemi-resolusjonene i menneskerettighetsrådet og ellers vært en sterk pådriver for å islamisere menneskerettighetene.

Pakistan har nemlig i det siste fått merke konsekvensene av å legitimere ytterliggående religiøse gruppers aggresjon mot personer som ”fornærmer religionen”. To høytstående pakistanske politikere, Salman Taseer og Shabbaz Bhatti, har nylig blitt myrdet av islamister fordi de har tatt til ordet for å myke opp Pakistans drakoniske blasfemilovgiving.

Rustad mener drapene har gjort inntrykk i Pakistan, ikke minst på eliten som ser hvilken trussel islamistene utgjør.

– Nå er det de selv som er truet. Det demper deres lyst til å gjøre blasfemiloven universell, skriver han.

Er redd de vil snike det inn en annen vei
Den kjente menneskerettighetssjuristen Jacob Mchangama er betinget optimist, skriver Jyllandsposten.

Han er bekymret for at resolusjonen vil gjøre det mulig å innføre en utvidet forståelse av ”hate speech”, et begrep som allerede fordømmes i menneskerettighetskonvensjonene.

– OIC har kanskje gitt opp å kriminalisere krenkelser av religion. Men kanskje de heller vil prøve å utvide forståelsen av begrepet ”hate speech” - et begrep som allerede fordømmes i menneskerettighetene med støtte fra de fleste vestlige land, sier han ifølge Jyllandsposten.

Les mer:

Svekket støtte til blasfemiresolusjoner i FN
IHEU: - Menneskerettighetene døde på fredag
Egypt og Pakistan stoppet humanistisk sharia-kritikk

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus