Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Richard Dawkins kom med uttalelsene under et intervju med Humanist Network News og Fritanke.no på lørdag.

- Richard Dawkins kom med uttalelsene under et intervju med Humanist Network News og Fritanke.no på lørdag.

Dawkins: - Patetisk at folk trenger slikt

#Richard Dawkins har ikke sansen for å bygge religionslignende fellesskap rundt et humanistisk livssyn. - Jeg synes det er patetisk at folk trenger sl...

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2007 kl 10:11

Richard Dawkins har ikke sansen for å bygge religionslignende fellesskap rundt et humanistisk livssyn. - Jeg synes det er patetisk at folk trenger slikt, sier han.

Tekst og foto: Even Gran
Publisert: 02.10.2007

Deler av humanistbevegelsen er opptatt av å ramme det humanistiske livssynet inn i en organisasjon, med seremonier, møter og sosialt samvær.

I USA er det i tillegg vanlig å bringe inn religiøs terminologi, selv om man er uttalt humanistisk og ikke-troende. Fritanke.no skrev for eksempel nylig om New York Society for Ethical Culture som driver med nettopp dette. Andre eksempler er Society for Humanistic Judaism og The humanist chaplaincy at Harvard.

Dette er ikke noe som Richard Dawkins, forfatter av "The God delusion" og en av hovedtals-personene bak den såkalt nyateistiske bølgen, har spesielt sansen for.

- Jeg har ikke sansen for all denne syngingen. Jeg ser ikke poenget med "humanistiske rabbier" og å blande seg med Church of England-lignende typer. Jeg synes det er patetisk at folk føler behov for slikt, sier han.

- I Norge føler mange humanister at ikke-religiøse seremonier og et sosialt samkvem rundt eget livssyn er viktig. Synes du de burde slutte med det.

- Neida, men jeg skjønner ikke hvorfor dette er så viktig. Jeg skjønner at ikke-religiøse trenger litt hjelp ved vielser og gravferder og slikt. Men jeg ser ikke hensikten med å opprette religionslignende strukturer rundt et ikke-religiøst livssyn. Jeg har ihvertfall ikke noe behov for det selv, svarte Dawkins på spørsmål fra Fritanke.no under en den årlige konferansen til Atheist Alliance International i Washington DC i helga.

- Han er kanskje litt negativ
Sam Harris er ikke nødvendigvis enig med Dawkins. Han har skrevet bestselgeren The end of faith, og er en av de andre forgrunnsfigurene i den såkalte nyateistiske bevegelsen.

- Jeg tror vi trenger seremonier og alternativer til det fellesskapet som religionen tilbyr mange mennesker. Derfor er det viktig at vi realiserer kraften som ligger i alternative, ikke-religiøse seremonier, sier han.

- Så hva synes du om Dawkins' holdning når han langt på vei avviser behovet for å ha ritualer og tradisjoner rundt eget livssyn?

- Jeg synes kanskje han er litt for negativ, men jeg har ikke diskutert dette med ham, så jeg vil ikke uttale meg for skråsikkert, sier Sam Harris.

Seremonibejaende ateistleder

Dawkins' holdning er imidlertid ikke representativ for hele ateist-bevegelsen. Presidenten i Atheist Alliance International, Margaret Downey, uttalte seg svært positivt om ikke-religiøse seremonier på konferansens siste dag, søndag.

- Til ateister som avviser alle former for seremonier og ritualer vil jeg si at vi mennesker er sosiale vesener. Vi har behov for noe som binder oss sammen. Vi trenger symboler som uttrykker det vi står for. Vi må stå for en positiv ateisme som tar inn over seg det som er vakkert og storslått ved livet, sa Downey.