Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ved Danvik skole i Drammen ble mange elever skuffet da det ikke ble noe evangelisk syngespill i år.

Ved Danvik skole i Drammen ble mange elever skuffet da det ikke ble noe evangelisk syngespill i år.

Danvik-rektor: - Evangelisk syngespill er en tradisjon

#- Mange av barna ble lei seg, sier rektor ved Danvik skole i Drammen. Det var dårlig informasjon om fritak som stoppet syngespillet i år. Tekst: Ev...

Publisert:

Sist oppdatert: 05.12.2007 kl 13:04

- Mange av barna ble lei seg, sier rektor ved Danvik skole i Drammen. Det var dårlig informasjon om fritak som stoppet syngespillet i år.

Tekst: Even Gran
Publisert: 5.12.2007

I forrige uke ble det kjent at Danvik skole i Drammen planla å invitere skolens første og andreklassinger til et syngespill om juleevangeliet i regi av den konservative kristne menigheten "De Frie Evangeliske Forsamlinger".

Etter protester fra Hans-Christian Holm, som har barn i første og tredje klasse på skolen, konkluderte rektor Cathrine Wessmann med at syngespillet måtte avlyses i år.

Årsaken til avlysningen var ifølge rektoren at foreldrene hadde fått for dårlig informasjon om fritak. Wessmann gikk ikke inn og vurderte om syngespillet kan sies å være "forkynnende".

Et ja-svar på dette spørsmålet ville ha stoppet besøket, siden opplegget skulle være en del av KRL-undervisningen. Forkynnelse er ikke tillatt i KRL-timene, noe som har blitt skjerpet fra statens side etter den fellende dommen mot KRL-faget i Strasbourg i juni.

Vil vurdere neste gang

Wessmann forteller til Fritanke.no at syngespill-besøket hos De Frie Evangeliske Forsamlinger har vært en førjulstradisjon for Danvik skole siden 2000. Skolen har besøkt menigheten annethvert år siden da.

Hvis det følges opp, blir skolen invitert på nytt i 2009. Da vil Wessmann sørge for bedre informasjon om fritak. I tillegg vil hun vurdere om syngespillet er forkynnende.

- Vi kan ikke ha forkynnelse i KRL-faget, og hvis jeg konkluderer med at det er forkynnende vil jeg selvsagt stoppe det. Hvis ikke vil det bli informert mye bedre om fritaksmuligheten neste gang, lover hun.

Wessmann forteller at Hans-Christian Holm ble stående forholdsvis alene i sin protest mot utflukten til De frie evangeliske forsamlinger.

- Han brukte sterke ord som provoserte mange, sier hun.

Rektor Wessmann synes det er trist at barna blir dratt inn i en voksendebatt av denne typen.

- Mange av barna hadde gledet seg til besøket, og ble naturlig nok skuffet da det ikke ble noe av. Derfor er det viktig at vi får ryddet opp og gjort det skikkelig neste gang, forsikrer hun.

Wessmann legger til at dette rører ved en problematikk som er mye bredere enn bare dette ene enkelttilfellet.

- Vi har foreldre som ikke liker at barna deres er med å lage snømann, deltar i juleforberedelser, må dusje sammen med de andre etter gym, er med på leirskole, feirer bursdager og en rekke andre ting. Det er vanskelig å lage et opplegg som tilfredsstiller alle, sier hun.

Wessmann understreker at Danvik skole har tradisjon for å vise mye, både evangeliske syngespill før jul og besøk i moskeer og lignende. Hun forsikrer om at skolen ikke har noen intensjoner om å forkynne noen trosforestillinger som mer sanne enn andre.

- Mangler motforestillinger

Hans-Christian Holm ble på mandag invitert til De frie evangeliske forsamlinger for å se syngespillet om juleevangeliet. Overfor Drammens tidende vurderer han opplegget til å være klart forkynnende.

- Forestillingen har klare forkynnende trekk, og inneholder blant annet lovsang. Evangeliet blir fremstilt som en sannhet uten motforestillinger. Dette er ikke akkurat en nøytral fremstilling av en religiøs myte, som jeg mener det er, argumenterer Holm.

Gunnar Standal, pastor i De frie evangeliske forsamlinger er uenig.

- Det er en historisk begivenhet som blir fremstilt på en enkel måte, sier han til Drammens tidende.

Flere skoler har avlyst

Også andre skoler i Drammen har avlyst turer til syngespillet etter oppslag i Drammens tidende om saken. Dette gjelder både Skoger og Åssiden skoler.

Rektor ved Åssiden skole, Lillian Fanuelsen, avlyste for å være på den sikre siden.

- Vi ble redde for at fritaksreglene ikke var fulgt. Dette julespillet har ikke vært ført opp på KRL-planen, så lærerne følte at det ikke var tatt opp godt nok i foreldregruppa, sier hun.

Hun synes det er synd for arrangøren, men poengterer at skolen må være veldig ryddige i slike saker.

- Mindretallstyranni

Saken har skapt debatt i Drammen. I dag uttaler Oddbjørn Evenshaug fra Pedagogisk forskningsinstitutt ved Universitetet i Oslo, og drammenser, at han er sjokkert over at et mindretall klarer å avlyse julespill for en hel skole.

- Dette er mindretallstyranni, slår han fast.

Pedagogen har liten forståelse for at rektor Wessmann avlyste arrangementet av formelle grunner.

- Hun burde skyndet seg å informere bedre, ikke avlyst, mener Evenshaug.

Han har stor tro på syngespillet som undervisningsform.

- Det å få et budskap dramatisert av barn, er pedagogisk sett en veldig fin form. Barna lærer mye mer av det, enn av en lærer som snakker fra kateteret, sier Evenshaug til Drammens tidende.

Kritiserer flertallet for nedlatende holdning
Hans-Christian Holm står ikke helt alene i kritikken mot syngespillet. I dag har Finn Grønn, som også er forelder ved Danvik skole, et utspill i papirutgaven av Drammens tidende der han beskylder flertallet for å ha en nedlatende holdning.

Han viser til at det fra Statens side sies at "det må utøves varsomhet vad
valg av arbeidsmetoder" i KRL-faget. Grønn understreker at det eneste foreldrene har bedt om i saken er en vurdering av om arrangementet er forkynnende, og om det bør gies fritak.

- På grunnlag av dette valgte rektoren å avlyse arrangementet. Jeg vil understreke at det ikke var foreldrene som gjorde det, slår han fast.

Grønn angriper også søndagens leder i Drammens tidende der det står at rektor har gitt etter for "tilfeldige og grunnløse innspill fra en forelder eller to"

- Denne lederen er en total skivebom og venstrehåndsarbeid. Den illustrerer på det verste den nedlatende holdningen man ofte opplever hvis man er "freidig nok" til å gi uttrykk for sine meninger, og disse utfordrer den gjengse holdning, skriver Grønn.

Han understreker at det er uinteressant og irrelevant hva Drammens tidende, eller andre for den saks skyld, måtte mene om julespillet.

- Poenget er at de foresatte ikke er informert om julespillets innhold eller har fått en faglig begrunnelse på hvorfor akkurat dette julespillet passer inn i KRL-faget, skriver Grønn.