Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Øksa fra tenkekassa måtte overlates til en sikkerhetsvakt (t.v.) før Carl I. Hagen kunne motta den.
 Foto: Humanistisk Ungdom/Helle Gannestad

Øksa fra tenkekassa måtte overlates til en sikkerhetsvakt (t.v.) før Carl I. Hagen kunne motta den. Foto: Humanistisk Ungdom/Helle Gannestad

Carl I. Hagen ble mottaker av HUs tenkekasse

Carl I. Hagen får HUs nidpris for manglende kritisk tenkning. Hagen er godt fornøyd med den gule verktøykassa. Den vil bli brukt til husbygging i Gudbrandsdalen, varsler han.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.05.2017 kl 10:15

FrP-politiker Carl I. Hagen ble stemt fram som mottaker av Humanistisk Ungdoms Tenkekassa – for manglende kritisk tenkning og for å ha spredd usannheter om klimaendringer i offentligheten. Selv mener han at han er en av få som tenker selv på området.

I hele april har det vært mulig å stemme på de fire nominerte kandidatene som mottaker av Tenkekassa, en pris for manglende kritisk tenkning. Avstemningen ble «vunnet» av Carl I. Hagen, som dermed mottar nidprisen for sin fornekting av at klimaendringene er menneskeskapte.

I Humanistisk Ungdoms begrunnelse for nominasjonen av Carl I. Hagen heter det at han «er blitt en av klimaendringfornekternes fremste stemmer. Da Hagen lanserte sitt kandidatur til stortingsvalget, lanserte han kampen mot klimaforskere som sin kjepphest. I desember uttalte Hagen om klimaforskere at ‘jeg anerkjenner ikke dem som eksperter. De er kjøpt og betalt.’ Like etterpå gikk han i tottene på klimaforsker Bjørn Hallvard Samset på Dagsnytt 18. Hagen trenger Tenkekassa for å forstå at man ikke kan velge ut den vitenskapen som passer egne synspunkt best.»

I dag troppet Humanistisk Ungdom, med leder Arnlaug Høgås Skjæveland i spissen, opp på Oslo rådhus for å overrekke den forgylte Tenkekassa, fylt av verktøy med hver sin symbolske betydning, og medfølgende prisdiplom.

Øksa måtte de overlate til sikkerhetsvakten, som tok den med gjennom sikkerhetskontrollen og egenhendig overleverte den til Carl I. Hagen.

«Keiserens nye klær»

Fritanke.no tok en telefon til Hagen for å høre hvordan han reagerte på å få en slik pris.

– Jeg liker de aller fleste priser jeg får, og særlig når jeg jeg kan svare tilbake at jeg tenker veldig mye, også på klima, som jeg ikke kan skjønne at HEF er så opptatt av – trodde dere var opptatt av livssyn, svarer Carl I. Hagen vennlig når vi ringer ham for en kommentar.

Det å få pris for manglende kritisk tenkning synes han er en total misforståelse, men han liker at de har merket seg at han er kommet på banen.

– Humanistisk Ungdom mener du trenger verktøyene fra tenkekassa for å forstå at du ikke kan velge ut den vitenskapen som passer egne synspunkt best. Har denne prisutdelingen noen effekt på hvordan du tenker?

– Nei, nei, det har den ikke! For jeg er en av de få på dette området som tenker selv, i motsetning til de som tror at keiseren har nye klær. Det er meg som tenker, det er meg som har studert dette og som følger med på nettsteder om dette. Jeg vil stille spørsmålet: Hvor sannsynlig er det at CO2-innholdet i atmosfæren på 0,04 prosent medfører klimaendringer hvis det øker til 0,06 prosent? Sier Carl I. Hagen, med pause mellom hvert andre ord – slik at jeg skal få det med meg.

Her overlater jeg oppgaven med å svare til klimaforskerne:

NRK Ytring: Tre feil om klimaendringer

Selve kassa er Hagen derimot fornøyd med:

– Men det er veldig fine verktøy! Jeg kommer til å bli påminnet HEFs ungdomsorganisasjon i lang tid framover. For jeg skal snekre på hus i Gudbrandsdalen, og nå har jeg fått fine forgylte verktøy; en elektrisk skrutrekker som jeg trenger, et vater, en sag, en øks og en hammer. Det er veldig bra!

Les mer om verktøyene og kampanjen: