Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er BBC Trust - BBCs hovedstyre - som har bestilt rapporten. Biologen Steve Jones (innfelt) fra University College London har ledet arbeidet.

Det er BBC Trust - BBCs hovedstyre - som har bestilt rapporten. Biologen Steve Jones (innfelt) fra University College London har ledet arbeidet.

Rapport kritiserer BBC for overdreven nøytralitet:

Bruker for mye tid på vitenskapelige pseudo-debatter

BBC tillegger ytterliggående minoritetssyn like stor vekt som bredt akseptert vitenskap. Dermed skapes falske konflikter, heter det i en intern BBC-rapport som kom i sommer. (25.8.2011)

Publisert:

Sist oppdatert: 25.08.2011 kl 15:29

Det er spesielt i debatten rundt klimaendringer og effekten av vaksiner at BBC-rapporten slår fast at vitenskapsprogrammene til BBC går for langt i å framstille "begge sider av saken".

Rapporten konkluderer med at BBC noen ganger er så opptatt av å være uavhengig av den likestiller ytterliggående minoritetssyn med bredt akseptert og godt begrunnet vitenskap. Dermed skapes det en falsk balanse der publikum misledes til å tro at det er stor vitenskapelig uenighet når det i realiteten ikke er det.

Dermed skapes det en falsk balanse der publikum misledes til å tro at det er stor vitenskapelig uenighet når det i realiteten ikke er det.

– Det blir som å invitere til debatt om regnestykket to pluss to. Når matematikeren sier at svaret er fire, og motdebattanten sier fem, så overlates det til publikum å konkludere med at svaret sikkert er ett eller annet sted imellom, sier professor Steve Jones fra University College London. Det er han som har ledet arbeidet med rapporten.

Jones slår fast at det er svært bred enighet blant forskere om at mennesker påvirker klimaet på jorda, og frykter at BBC går glipp av mange andre viktige debatter når de ikke greier å legge dette bak seg. Det er en stor utfordring for BBC å skille fakta fra meninger, konstaterer han. Jones tror også en del såkalte "klimaskeptikere" vil bli skuffet over rapporten. De mener nemlig at de slipper for lite til i mediene.

– Når BBC utelukkende er opptatt av å være uavhengig og balansere ulike synspunkter, fører det til en grov fordreining av vitenskapen, sier Mark Walport, direktør i the Wellcome Trust til The Guardian.

BBC tar kritikken, og lover å sette i gang et nytt opplæringsprogram for å lære journalister til å bli bevisste på denne problematikken.

Kokkvold: – Mediene har plikt til å formidle vitenskap

Før sommeren snakket Fritanke.no med lederen i Norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold, om samme tema. Han var klar på at mediene bryter med Vær Varsom-plakaten hvis de ukritisk viderebringer påstander som er i strid med vitenskapen.

Utgangspunktet for Fritanke.nos artikkel var et NRK-intervju med en kvinne som dekker til hodet sitt med et metallslør fordi hun er redd for elektromagnetisk stråling fra mobil- og wifinett.

Les hele rapporten fra BBC trust

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.