Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Her kan du lese hvordan Scout Foundation planlegger å oppdatere speiderløftet.

Her kan du lese hvordan Scout Foundation planlegger å oppdatere speiderløftet.

Britiske speidere fjerner gudsløfte

Før måtte britiske jentespeidere love troskap til Gud. Det må de ikke lenger. Det får konsekvenser. Kristne vil nå nekte dem å bruke kirkens eiendom.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2013 kl 15:29

I desember skrev Fritanke.no om planene britiske speidere (Scout Organization) har om å fjerne den delen av speiderløfet der man må love troskap til Gud. Målet er at også ikke-troende kan være speidere.

Planene har blitt lagt ut til avstemning, og resultatet er at medlemmene ønsker å fjerne gudsløftet. I forslaget til ny grunnlagstekst er "Duty to God" tatt ut under overskriften "Principles of Scouting" og erstattet med en tekst om å ærlig mot meg selv og utvikle troen sin.

– Vi kan ikke be ungene lyve. Hvis de ikke er helt sikre på at de kan forplikte seg på det som står i løftet, må vi endre ordlyden, sier Gill Slocombe fra Scout Association til The Telegraph.

Hun spår at løftet blir endret i løpet av høsten.

En annen britisk speiderorganisasjon, Girl Guides, har kommet lenger. De har nå tatt bort løftet om å "elske Gud" og erstattet det med et løfte om å "be true to myself and develop my beliefs".

Også hos Girl Guides har hatt en grundig spørreundersøkelse blant medlemmene.

Får ikke låne kirker lenger

Endringene møter protester. The Telegraph melder at en rekke religiøse grupper og kirkesamfunn har tatt til ordet for at speidere ikke lenger skal få bruke kirkebygg som forsamlingslokaler hvis de fjerner trosløftet.

– Det er hyklersk å forvente at man skal kunne bruke kirkens eiendommer hvis man har forlatt sin grunnleggende tro. Hvis speiderløftet ikke lenger nevner Gud, har de ingenting her å gjøre, sier presten Paul Williamson til The Telegraph.

Han legger til at Girl Guides ikke har råd til å betale markedsleie for leie av lokaler.

Stephen Evans fra the National Secular Society sier til samme avis at det er noe ubehagelig og ukristelig med trusselen om å nekte Girl Guides tilgang til kirkebygninger når løftet deres er så inkluderende, også overfor kristendommen, som det faktisk er.

Blått lys for gudsløfte i Norge også?

Første paragraf i den norske speiderloven er fortsatt "En speider er åpen for Gud og hans ord", og første bud i speiderløftet er "Jeg lover etter beste evne å være åpen for Gud".

Dette kan imidlertid forandre seg. Kravet om speidernes åpenhet overfor Gud er til revisjon. Speidersjef Knut Slettebak sier til avisa Dagen at Norges speiderforbund trolig også vil endre dette på sikt.

– Det er viktigere å ivareta speiderne enn å beholde det kristne innholdet i speideren, sier han.

Humanistiske speidere ble utstøtt

De norske speidernes tvang om "åpenhet for Gud" har gjort at en humanistisk speidergruppe i Stavanger har søkt seg bort fra speiderbevegelsen, og over i bevegelsen Camp Quest.

I sommer var det en stor speiderleir i Stavanger som de ikke fikk lov til å delta på, på grunn av sin manglende gudstro.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus