Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
VALG 2007: Det er Venstre og SV som i størst grad støtter HEFs linje i KRL-saken. Det er resultatet fra en spørrerunde Oslo HEF har gjort.

VALG 2007: Det er Venstre og SV som i størst grad støtter HEFs linje i KRL-saken. Det er resultatet fra en spørrerunde Oslo HEF har gjort.

- Bør merke seg hvilke partier som er uenig

#- Jeg synes HEF-medlemmer bør merke seg hvilke partier som ikke støtter vår linje i KRL-saken, sier leder i Oslo HEF, Bjørn Borgund, på valgdagen. Ha...

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2007 kl 09:50

- Jeg synes HEF-medlemmer bør merke seg hvilke partier som ikke støtter vår linje i KRL-saken, sier leder i Oslo HEF, Bjørn Borgund, på valgdagen. Han har sendt spørsmål til alle partier om saken.

Tekst: Even Gran
Publisert: 10.9.2007

Oslo HEF har sendt brev til Oslo-lagene av alle politiske partier og spurt hva de mener om KRL-faget og hvorvidt de støtter HEFs linje i saken.

Det er Venstre og SV som svarer mest i tråd med HEFs syn (pluss RV, se nederst i saken). Ap svarer formelt og henviser til statens holdning i saken, mens KrF svarer at de mener de nødvendige endringene i KRL-faget allerede er gjort.

- Betyr dette at du vil anbefale velgerne å stemme Venstre eller SV i dagens valg, Bjørn Borgund?

- Nei, jeg vil ikke gå ut med noen anbefaling, men jeg vil heller be medlemmene våre merke seg hvilke partier som ikke støtter våre krav i saken, svarer lederen av Oslo HEF.

Høyre, Frp og RV (obs: se nederst i saken) har ikke svart på Oslo HEFs spørsmål. Borgund tror det kan skyldes at de kanskje ikke har noe godt svar på spørsmålene.

- Jeg vet ikke, men det er jo naturlig at de har nedprioritert å svare fordi de ikke har noe svar de tror vi vil like. Men det blir selvsagt bare en spekulasjon, presiserer han.

Ap går ikke for fritaksrett

Oslo HEF har spurt partiene hva de mener om dommen mot KRL-faget fra Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, som kom i juni i år.

Her svarer både Oslo Venstre og Oslo SV at Norge må endre KRL-faget på en grunnleggende måte, og viser til at de har støttet forsøksordningen med et alternativt tros- og livssynsfag i Oslo. Begge fylkespartiene ønsker også full fritaksrett fra KRL-faget inntil et nytt fag er på plass.

Oslo Ap svarer i likhet med de to første at dommen må føre til at vi får et nytt og mer likestilt tros- og livssynsfag, men åpner ikke for fullt fritak. Ap viser til Kunnskapsdepartementets rundskriv om KRL-faget fra den 16.8. i år, og her åpnes det ikke for fullt fritak.

Både Venstre og SV støtter også et alternativt livssynsfag for de som eventuelt vil kreve fritak fra KRL-faget i påvente av et nytt tros- og livssynsfag. Når det gjelder dette stadfester Ap kun at de vil jobbe for et obligatorisk fellesfag som ikke er forkynnende.

Det siste fylkespartiet som har svart, Oslo KrF, slår fast at dagens KRL-fag ikke er i strid med menneskerettighetene, og at det derfor verken er behov for full fritaksrett eller alternative fag.

Oslo-lagene av RV, Høyre og Frp har ikke svart på spørsmålene fra Oslo HEF.

RV støtter også HEF
Etter at denne saken ble publisert på Fritanke.no mandag morgen, har vi fått en e-post fra RV hvor de hevder at de aldri har fått noen henvendelse fra HEF, og derfor heller ikke har svart.

RV understreker i denne e-posten at de også støtter HEFs linje i saken. I arbeidsprogrammet står det at partiet ønsker seg en religions- og livssynsnøytral skole uten kristen formålsparagraf, at KRL-faget må bort, og at elevene i grunnskolen må få en nøytral opplæring om forskjellige religioner og ideologier.

- Inntil dette skjer krever RV full fritaksrett, presiseres det i en e-post fra RVs partikontor.