Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Alle pengene fra årets aksjon er ikke helt talt opp ennå, men resultatet blir trolig i overkant av 900.000 kroner, forteller sentral prosjektleder for Frihetsaksjonen, Gunhild Stranden. Her ser vi Rannveig Formo og Marit Egholm Jacobsen klare til aksjon i forrige måned.

Alle pengene fra årets aksjon er ikke helt talt opp ennå, men resultatet blir trolig i overkant av 900.000 kroner, forteller sentral prosjektleder for Frihetsaksjonen, Gunhild Stranden. Her ser vi Rannveig Formo og Marit Egholm Jacobsen klare til aksjon i forrige måned.

Blått lys for Frihetsaksjonen?

#HEFs landsmøte i juni skal behandle et forslag fra Hordaland HEF om å nedlegge Frihetsaksjonen. Nedslående økonomiske resultater er blant argumentene...

Publisert:

Sist oppdatert: 10.05.2007 kl 09:17

HEFs landsmøte i juni skal behandle et forslag fra Hordaland HEF om å nedlegge Frihetsaksjonen. Nedslående økonomiske resultater er blant argumentene som brukes. Men forslaget er omstridt.

Tekst: Even Gran
Publisert 10.05.2007

- Økonomisk sett har resultatene fra aksjonen vært nedslående. Det brukes hvert år store ressurser sentralt på reklame, materiell, administrasjon etc, og vel halvparten av de innsamlede midlene (i 2006) har gått med til dette, skriver Hordaland fylkeslag i begrunnelsen for hvorfor de ønsker å nedlegge aksjonen.

Videre heter det i begrunnelsen at flere fylkeslag mer eller mindre har boikottet aksjonen, noen ut fra prinsipielle grunner, andre ut fra mer praktiske hensyn som for eksempel bemanningsproblemer.

Hordaland fylkeslag er innforstått med at Frihetsaksjonen er nedfelt i HEFs prinsipp- og arbeidsprogram fram til 2009, og mener derfor at aksjonen ikke nødvendigvis trenger å nedlegges umiddelbart. Men hvis aksjonen skal gjennomføres i 2008 og 2009, bør den nedskaleres og være frivillig for fylkes- og lokallagene å delta på, mener de.

Pengene fra Frihetsaksjonen fordeles gjennom hjelpeorganisasjonen HAMU - Humanistisk aksjon for menneskerettigheter i u-land. Hordaland fylkeslag understreker at de ikke er motstandere av HAMU som sådan, men stiller spørsmål ved om HEF har ressurser og kompetanse til å gjennomføre en innsamlingsaksjon som Frihetsaksjonen.

- Hvis HEF skal fortsette å bruke innsamlingsaksjon som virkemiddel for å skaffe disse midlene til veie, vil vi foreslå at vi inngår et samarbeid med organisasjoner som kan dette, for eksempel Amnesty eller Norsk Folkehjelp, skriver fylkeslaget i begrunnelsen for landsmøteforslaget.

Fylkesleder i Hordaland HEF, Ida Merete Hellebø, ønsker ikke å utdype nedleggingsforslaget overfor Fritanke.no.

- Vi vil gjerne reise en debatt om hvordan aksjonen bør utvikle seg, men ut over begrunnelsen vi allerede har gitt, ønsker jeg ikke å bidra til noen debatt om dette før landsmøtet, sier hun.

Statskonsult evaluerer

Det er besluttet å la Statskonsult til å evaluere aksjonen. De er i gang med å intervjue de fleste som har vært involvert i Frihetsaksjonen, både involverte ansatte, tillitsvalgte og et representativt utvalg konfirmanter. Tema vil være hva de involverte mener om ulike deler av aksjonen, samt at de spørres om aksjonen bør videreføres og eventuelt i hvilken form.

Synes aksjonen bør videreføres

Fylkesleder i Nordland HEF, Svein Christiansen, er uenig med Hordaland. Han synes ikke Frihetsaksjonen bør legges ned.

- Jeg ser ingen gode grunner til å nedlegge aksjonen. Den gir konfirmantene en god innføring i hva humanisme vil si i praksis, og virker svært engasjerende. Det ville vært synd om vi mister den, sier Christiansen.

Han forteller at han har snakket med en del av de andre i fylkesstyret om dette, og at de deler hans syn.

- Selv om aksjonen kanskje ikke samler inn så mye penger i en norsk målestokk, gjør de mye ut av seg der de havner, understreker han.

- En enorm, uutnyttet ressurs
Aksjonsleder for Frihetsaksjonen i Akershus. Kirsten Holtmon Resaland, er sterkt uenig i nedleggingsforslaget fra Hordaland fylkeslag.

Hun synes ikke HEF generelt er flinke nok til å se den verdien Frihetsaksjonen har for å skape engasjement blant konfirmantene.

- Det er frustrerende å være vitne til at et så verdifullt prosjekt bare blir skuslet vekk av organisasjonen, slår hun fast.

Holtmon Resaland får ikke poengtert sterkt nok hvor verdifull Frihetsaksjonen er for å skape engasjement.

- Det er veldig mye problematisering og teori i konfirmantundervisningen. Frihetsaksjonen løser opp i dette, og gir ungdommene mulighet til å vise humanisme i praksis. Det kan ikke overvurderes hvor viktig dette er. Aksjonen viser dem at verden ikke bare er håpløs. Konfirmantene sitter igjen og er stolte over hva de har vært med på, understreker aksjonslederen.

- Hva mener du om argumentene som sier at vinninga går opp i spinninga?

- Det er bare hvis du regner en pris på alle arbeidstimer som legges ned. Men det synes jeg blir feil. Poenget er at prosjektene i India får penger. Og det får de, sier hun.

Holtmon Resaland legger imidlertid til at det er mye som kunne ha vært gjort bedre.

- Det må strukturelle endringer til hvis vi skal fortsette. Dagens opplegg krever for mye av de frivillige. Dessuten er aksjonen for dårlig koordinert med resten av opplegget for konfirmantundervisningen. Jeg er derfor glad for at aksjonen skal evalueres. Jeg håper bare ikke den blir lagt ned. Det vil bli et stort tap for organisasjonen, avslutter hun.