Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det har blitt debatt om hvor mye religiøst innhold Human-Etisk Forbund skal akseptere i en Humanistisk gravferd. Vinjar Tufte, som her holder tale i en humanistisk gravferd, mener at en humanistisk seremoni skal være uten religiøse innslag.

Det har blitt debatt om hvor mye religiøst innhold Human-Etisk Forbund skal akseptere i en Humanistisk gravferd. Vinjar Tufte, som her holder tale i en humanistisk gravferd, mener at en humanistisk seremoni skal være uten religiøse innslag.

Beskyldes for gravferds- fundamentalisme

#Kjell Ivar Hodne fikk ikke lov av HEF til å ha med sangene "Eg ser" av Bjørn Eidsvåg og "Hallelujah" av Leonard Cohen i det som skulle bli den humani...

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2007 kl 10:39

Kjell Ivar Hodne fikk ikke lov av HEF til å ha med sangene "Eg ser" av Bjørn Eidsvåg og "Hallelujah" av Leonard Cohen i det som skulle bli den humanistiske gravferden til hans bror. Skuffet valgte familien å arrangere gravferden selv.

Tekst og foto: Kirsti Bergh
Publisert 5.2.2007

Kjell Ivar Hodne og familien valgte i utgangspunktet å ha en Humanistisk gravferd da hans bror gikk bort i fjor. Under samtalen med gravferdstaleren fra Human-Etisk Forbund viste det seg at tre av sangene de hadde valgt ut - blant annet "Eg ser" av Bjørn Eidsvåg og "Hallelujah" av Leonard Cohen - ifølge gravferdstaleren brøt med retningslinjene for en Humanistisk gravferd.

Familien ønsket ikke å bytte ut sangene, men da ville ikke gravferdstaleren fra HEF delta. Til NRK forteller Hodne at valget av sangene ikke var religiøst begrunnet, og at de ble svært skuffet da de ikke kunne bruke dem. De valgte derfor å arrangere seremonien selv.

Dette fortalte Hodne til radioprogrammet "Mellom himmel og jord" på NRK P1 i går, søndag.

- Jeg trodde toleranse og respekt var nedfelt i en humanistisk tankegang, men det er det tydeligvis ikke, sier han til programmet.

Hodne legger til han oppfattet det hele som svært upassende og at familien ble sinte, fortvilte og rådville.

- Uansett om det er Kirken eller Human-Etisk Forbund som arrangerer en gravferd, så synes jeg familien bør få lov til å bestemme det aller, aller meste selv, sier han.

Gravferd uten religiøse innslag

Gravferdskonsulent i Human-Etisk Forbund, Vinjar Tufte, uttaler til NRK at retningslinjene for musikkvalget i HEFs gravferder skal være i samsvar med de signalene forbundet ønsker å sende ut.

- Når noen ønsker hjelp fra oss for å gjennomføre en begravelse, så er det for ha en humanistisk seremoni. Det skal være en seremoni uten religiøse innslag og da er det viktig å tenke på teksten i sangene.

- Hvis det er pårørende som ønsker en blandingsform, ønsker ikke HEF å være delaktig, sier han.

"En klar og gjengjennelig humanistisk profil"
I Human-Etisk Forbunds retningslinjer for Humanistisk gravferd heter det at:

"Human-Etisk Forbund deltar ikke hvis det ønskes religiøse innslag i høytideligheten."

Og i prinsipp- og arbeidsprogrammet for 2005-2009 heter det i det overordnede målet for Humanistisk gravferd at:

"Humanistisk gravferd skal være et tilbud til alle som ønsker en gravferdsseremoni på et humanistisk grunnlag, (...) og at seremonien skal ha en klar og gjenkjennelig humanistisk profil."

Spørsmålet er altså hvor strengt slike retningslinjer og mål skal tolkes.

Se kommentarer på dette fra to gravferdstalere: - Vi må være fleksible

Les mer om Humanistisk gravferd her.