Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Likestillings- og diskrimineringsombudet har ikke bestemt seg ennå for hvordan de går videre i i saken rundt bekjennelsesplikten ved Det teologiske fakultet.

Likestillings- og diskrimineringsombudet har ikke bestemt seg ennå for hvordan de går videre i i saken rundt bekjennelsesplikten ved Det teologiske fakultet.

Bekjennelsesplikten ved TF trygg inntil videre

#I januar ba Likestillings- og diskrimineringsombudet departementet redegjøre for den såkalte bekjennelsesplikten ved Det teologiske fakultet. Nå har ...

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2007 kl 14:30

I januar ba Likestillings- og diskrimineringsombudet departementet redegjøre for den såkalte bekjennelsesplikten ved Det teologiske fakultet. Nå har svaret fra Kultur og kirkedepartementet kommet.

Tekst: Even Gran
Publisert: 15.5.2007

I januar sendte Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) et brev til Kultur og kirkedepartemenetet (KKD) der de ber departementet begrunne hvorfor Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo (TF) fortsatt krever medlemskap i Den norske kirke når de skal ansette nye professorer og amanuenser.

LDO skriver i brevet at forskjellsbehandling som er nødvendig for å oppnå et saklig formål ikke nødvendigvis er lovstridig. De stiller likevel spørsmål ved om dagens diskrimineringspraksis ved TF er godt nok begrunnet.

En årsak til at LDO synes det er grunn til å vurdere dette på nytt, er at den praktiske presteutdanningen er lett utskillbar og at fakultetet tilbyr en rekke fagemner der det ikke er åpenbart for ombudet hvorfor det er nødvendig med lærere som er medlemmer av Den norske kirke. Eksempler på dette er emner som "Medisinsk og helsefaglig etikk", "Fra data til teori" og "Islam, kristendom og vesten - idéhistorie og aktuelle relasjoner".

Ombudet skriver videre at de er kjent med at Stortinget har presisert at Kirkelovens §29, som lovfester konfesjonsplikten ved TF, går foran Diskrimineringsloven ved motstrid. Likevel mener de altså at det er grunn til å vurdere dette på nytt.

LDO nevner også at TF ved to anledninger har ansatt professorer som er medlemmer av den gresk-ortodokse kirke, og understreker at det ikke er heldig at det stilles et generelt krav til kirkemedlemsskap, dersom slikt medlemskap i realiteten ikke er faglig nødvendig. Da får man heller unngå et generelt krav og gå over til å kreve kirkemedlemskap i de spesielle tilfellene der dette kan rettferdiggjøres, mener ombudet.

Kirkeloven har forrang
I sitt svar viser departementet til det samme som LDO nevner, nemlig at forarbeidene til Diskrimineringsloven sier at Kirkelovens §29 skal gå foran ved motstrid. Men dagens lovverk er det derfor ingen mulighet til å gripe inn overfor dette, mener departemenetet. De setter imidlertid døra på gløtt for at dette kan endres når statskirkesaken behandles i Stortinget.

- I sammenheng med oppfølgingen av stortingsmeldingen om forholdet mellom staten og Den norske kirke, regner vi med at det vil bli foretatt en generell vurdering av behovet for endrnger i den kirkelige lovgivingen, herunder også Kirkelovens §29, skriver departementet.

Kan ikke overprøve Stortinget

Ann Helen Aarø, avdelingsleder ved juridisk avdeling hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), sier til Fritanke.no at ombudet ikke har bestemt seg ennå for hvordan de skal forholde seg til svaret fra KKD. Ombudet vil sannsynligvis bestemme seg for dette i juni.

Aarø tror imidlertid ikke LDO kommer til å gå ut og slå fast at "bekjennelsesplikten er i strid med Diskrimineringsloven". For det er den sannsynligvis ikke, tror hun.

- Stortinget har bestemt at Kirkelovens paragraf 29 skal gå foran Diskrimineringsloven når det gjelder ansettelser ved Teologisk fakultet. Dette er helt eksplisitt uttrykt, og det er ingen vesentlige forhold ved presteutdanningen ved TF i dag som er annerledes enn da Diskrimineringsloven ble vedtatt. Derfor er det ikke så mye vi kan gjøre, annet enn å uttrykke våre meninger på samme måte som alle andre, og anmode om at saken vurderes på nytt når statskirkesaken kommer opp i Stortinget, sier hun.

Se Fritanke.no sine saker om dette fra januar 07: