Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Danskene er glade i familieselskap og tradisjoner. Ny forskning tyder på at det er årsaken til at de fleste velger å døpe barna sine.
 Foto: Maleri av Peder Krøyer: Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen

Danskene er glade i familieselskap og tradisjoner. Ny forskning tyder på at det er årsaken til at de fleste velger å døpe barna sine. Foto: Maleri av Peder Krøyer: Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen

Bare én av fire dansker velger dåp av religiøse årsaker

Et mindretall av danske foreldre som døper barna sine gjør det av religiøse årsaker, viser en ny dansk undersøkelse. De som ikke velger dåp er faktisk mer opptatt av religion.

Publisert:

De fleste foreldre som velger kristen dåp i Danmark gjør det av andre grunner enn religion. Det handler om familietradisjon eller at de ønsker «å markere barnets navn». 38 prosent svarer for eksempel at de velger dåp fordi det er en tradisjon som markerer at man er dansk.

Det var bare 25 prosent, en av fire, som oppga ett eller begge av de religiøse svaralternativene «vårt barn skal vokse opp som kristent» eller «for å gi barnet Guds velsignelse gjennom livet».

– Når man velger dåp handler det mer om verdier enn om å vedkjenne seg en tro, konkluderer religionssosiolog Astrid Krabbe Trolle til den danske avisa Politiken. Hun står bak undersøkelsen sammen med teolog Karen Marie Leth-Nissen. De hører begge til på Københavns Universitet.

De to presiserer at undersøkelsen ikke er helt representativ, fordi det er en overvekt av folk med høy utdannelse i utvalget. Tallene peker likevel på en klar tendens, sier de to til Politiken.

Vil ha mer religion inn i kirkeaktiviteter

De som velger ikke å døpe barna sine, er mer opptatt av religion enn de som velger dåp, viser undersøkelsen. Hver tredje av ikke-døperne svarer at dåp ble valgt bort «fordi de ikke kan si ja til trosbekjennelsen». Rundt halvparten svarer at de heller vil at barnet skal velge livssyn senere i livet.

Spørreundersøkelsen blant tusen personer har blitt supplert av dybdeintervjuer med et mindre utvalg foreldre. Det generelle bildet er at dåp sees som en del av en religiøs pakke av de som velger å ikke døpe barna sine, mens de som velger dåp har mer sammensatte grunner. Noen ser det som en kulturell markering, mens andre har mer religiøse motiver.

Den danske folkekirken har de siste årene satset stort på å skape aktivitet rundt kirken, ikke ulikt mange av tiltakene i Den norske kirkes trosopplæringsreform. Det er babysalmesang, korsang og andre aktiviteter. Men dette later ikke til å gjøre stort med den nedadgående utviklingen for dåpen.

Domprost i Vår Frue kirke i København, Anders Gadegaard, mener ifølge Politiken at det religiøse aspektet ved disse aktivitetene bør styrkes.

Pilene peker nedover, men på et høyere nivå

Dåpstallene i Danmark har gått ned de siste tiårene, på samme måte som i Norge, men de ligger på et høyere nivå. I 2006 ble 88 prosent av alle nyfødte døpt i Folkekirken, den danske statskirken, viser Tall fra Danmarks Statistik. I 2010 hadde tallet falt til 76 prosent, mens det i 2014 hadde falt ytterligere til 70,8 prosent.

I Norge kom bunnoteringen på 58,9 prosent i 2014, etter å ha sunket fra 73,9 prosent i 2006. Mer om utviklingen i Norge i denne tabellen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus