Kontakt
FNs generalsekretær er bekymret for ytringsfriheten til ateister i Bangladesh.
Niloy Neel er den fjerde drepte ateisten i Bangladesh siden februar. FN fordømmer drapene, mens politiet i landet advarer mot å "fornærme religion".
Even Gran
Publisert: 11.08.2015 kl 14:21
Sist oppdatert: 12.08.2015 kl 09:41
Sist fredag ble Niloy Chowdhury Neel brutalt drept og partert i sitt hjem i fjerde etasje i en boligblokk i Bangladesh’ hovedstad Dhaka. Al-Jazeera melder at en lokal gruppe av al-Qaeda har tatt på seg ansvaret for drapet.
Ytterliggående islamister i Bangladesh driver tilsynelatende en klappjakt på ateister. Niloy Neel er den fjerde ateisten som har blitt myrdet av siden mars i år. Da ble ateistbloggeren Avijit Roy drept i nærheten av universitetet i Dhaka. Roy var bare på besøk i hjemlandet da han ble drept. Han bodde egentlig i USA.
I mars ble en annen ateistblogger, Washiqur Rahman Babu, hugget igjel med machete, fordi han etter drapsmennenes syn er «motstander av islam».
To måneder senere ble enda en ateistblogger, Ananta Bijoy Das, drept på åpen gate.
Og nå til slutt, fredag den 7. august, ble Niloy Chowdhury Neel drept for å ha sagt sine meninger på nettet. Nytt her er at han ikke ble drept mens han var utendørs. Drapsmennene oppsøkte Neel der han bodde og hugget ham i hjel med machete.
Bangladeshiske myndigheter får hard kritikk for ikke å ta trusselen fra islamistene på alvor, og for ikke å ta gjerningsmennene. Niloy Neel ble nylig avvist da han søkte politibeskyttelse. Og under en pressekonferanse nylig, ble ateistene oppfordret til å besinne seg.
– De bør unngå å skrive blogger som sårer religiøse følelser. Husk at det å såre religiøse følelser en forbudt i Bangladesh. Ting som sårer religion, bør ikke skrives, sier Shahidul Hoque, en representant fra politiet.
Han oppfordret folk til å rapportere inn nettsider som kan bli oppfattet som fornærmende mot religion.
– Folk som fornærmer religion kan få opp til 14 år i fengsel, men det er selvsagt ikke akseptabelt å drepe noen for et slikt lovbrudd, sa han, og lovet at gjerningsmennene skal bli tatt.
Fordømmelsene har vært tydeligere og mer unisone i andre deler av verden, spesielt i den internasjonale ateist- og humanistbevegelsen.
På mandag gikk også FNs generalsekretær Ban Ki-Moon ut mot drapene. Han er svært bekymret over disse grusomme handlingene og hvilke effekter de har for ytringsfriheten i Bangladesh. FNs generalsekretær ber Bangladesh finne de som har drept Neel og de andre bloggerne, og stille dem til ansvar så raskt som mulig.
– De bør sikre at alle i Bangladesh kan utøve ytringsfriheten og andre menneskerettigheter uten frykt for å bli drept, sier Ban Ki-Moon.
FNs spesialrapportør på ytringsfrihet, David Kaye, og spesialrapportøren på utenomrettslige henrettelser, Christof Heyns, er også bekymret for ytringsfriheten i landet.
– Det er helt avgjørende at de ansvarlige tas, i tillegg til eventuelle bakmenn. Organiserte drap på meningsmotstandere skaper frykt for å si hva man mener. Dette rammer samfunnet hardt, sier de to.
De to mener det ikke holder at Bangladesh bare fordømmer drapene. De må også gjøre noe aktivt for å sette en stopper for drapene. Det kan ikke fortsette, slår Kaye og Heyns fast.
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, er i likhet med sine kolleger i den internasjonale humanistbevegelsen opprørt over drapene.
– Bangladesh er nødt til å stille gjerningspersonene til ansvar. Det er helt uakseptabelt at dette får fortsette. Bangladesh lar en ytterliggående lynsjemobb lukke munnen på landets voksende ateist- og humanistbevegelse. Det er helt uakseptabelt, sier hun.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.